Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u tajnosti

Više od 10.000 ratnih vojnih invalida uklonili iz sustava

'10.10.2012., Zagreb - U prostorijama kina Europa ministar hrvatskih branitelja Predrag Fred Matic predstavio je prijedlog novog braniteljskog zakona.  Photo: Zarko Basic/ PIXSELL'
Žarko Bašić/Pixsell
20.09.2013.
u 13:27

Riječ je o pripadnicima HVO-a s takozvanog južnog bojišta uvedenih u mirovinski sustav Hrvatske, kaže ministar Matić

Ministarstvo branitelja bez najave izbrisalo je 10.009 ratnih vojnih invalida (RVI), pripadnika HVO-a koji u Hrvatskoj primaju mirovine i imaju zdravstveno, ali nisu ratovali na tlu Hrvatske, pišu 24 sata.

– Riječ je o pripadnicima HVO-a s takozvanog južnog bojišta uvedenih u mirovinski sustav Hrvatske. Rješenja su sporna jer su nastala na temelju potvrda o ratovanju koje je 1996. potpisao tadašnji član zapovjedništva južnog bojišta general Ljubo Ćesić Rojs. Sva su rješenja identična jedna drugima i u svima piše da je osoba ranjena na južnom bojištu. Zanimljivo je i da se to bojište proteglo od Posavine do dubrovačkog zaleđa – rekao je ministar branitelja Predrag Matić.

Ta rješenja bila su jedan od načina da vojnici iz HVO-a dobiju neka prava kao i hrvatski branitelji, no ministar je ratne vojne invalide izbrisao iz sustava kako bi spasio državni proračun od brojnih tužbi koje su se spremale.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije