Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj mladog oca Marka Nakića podijelio je hrvatsku javnost

"Više nije mogao slušati djetetov plač? A koji roditelj može?"

nakić
Franjo Lepan/24sata
23.02.2010.
u 18:15

Marko je nezaposlen, otac jednoipolmjesečnog djeteta, a nedavno je provalio u ljekarnu lokalnog doma zdravlja i ukrao hranu i pelene za kćer Melani.

Sit gladnom ne vjeruje – komentar je jednog čitatelja internetskih foruma koji je u zaštitu uzeo Marka Nakića, mladog oca iz okolice Slavonskog Broda, na čiju su se životnu tragediju obrušili mnogi. Od sumnji da je otprije poznat policiji po provalama i asocijalnom ponašanju do bijesnih osuda njegova, kažu, nemoralna čina.

>>Otac koji je krao pelene kreće na tečaj: Moja beba više neće gladovati

>>Bio sam spreman odrezati i vlastitu ruku ne bih li prehranio svoje čedo

Marko je, podsjetimo, nezaposlen, otac jednoipolmjesečnog djeteta, a nedavno je provalio u ljekarnu lokalnog doma zdravlja i ukrao hranu i pelene za kćer Melani. I pokrenuo lavinu koja je odjeknula u cijeloj zemlji, puno dalje od njegova rodnog Garčina.

“Nije više mogao podnositi djetetov plač! A koji roditelj može? Neka se uhvati posla, a ne ravno u apoteku provaljivati!”, napisao je čitatelj kojemu se, pak, suprotstavljaju stotine građana koje mladog oca bezrezervno podupiru, kritiziraju sustav koji ga je učinio delinkventom i poručuju da bi u njegovoj koži učinili – isto što i on.

Život u sobici

U PU brodsko-posavskoj opovrgavaju da je Marko i prije pljačke ljekarne bio poznat policiji. Prema navodima načelnika PU Mije Kršića, Nakić do sada nije privođen, ali je istragom utvrđeno da je u proteklih nekoliko dana, prije provale u ljekarnu, provalio i u prostorije lokalnog nogometnog kluba odakle je otuđeno stotinjak kuna i nešto pića. Istina je i to da nikada nije bio stalno zaposlen, da je radio povremeno fizičke poslove kojima je zarađivao za kruh. Zajedno sa suprugom Jelenom i kćerčicom Melani živi u sobici od desetak četvornih metara koja je sagrađena uz šupu, dok u susjednoj sobi žive njegov otac, majka i mlađa sestra. Jelena Nakić je, kao i njezin suprug, bez posla. Jedini prihodi koji ta obitelj ima je 1000 kn mjesečne vojne opskrbnine koju je Markov otac Nedjeljko zaradio na ratištima u Posavini...

Jadno društvo

Možda Marka ponajbolje razumiju oni koji dijele njegovu sudbinu – nezaposleni.

– Neprestano se susrećem s očajnim očevima i majkama, obezglavljenim ljudima koji traže bilo kakvu pomoć i pritom govore: Provalit ću, ukrast ću, ubit ću se... – otkriva Jeniseja Fištrek, predsjednica Društva nezaposlenih Hrvatske. Profesorica Mirjana Krizmanić Markov je čin ocijenila očajničkim. – Želim svim srcem da mu se pomogne, ali što je s tisućama koji također nemaju posla, a imaju gladnu djecu? To što je učinio ne smije nailaziti na odobravanje. Ali to je više nego žalosno jer u svakoj zemlji mora postojati sustav koji se brine o najugroženijima, a ne golem i skup državni aparat koji ništa ne poduzima – kaže prof. dr. M. Krizmanić.

Njezino mišljenje dijeli i sociolog dr. Renato Matić:

– Jadno je društvo u kojem si čovjek mora dopustiti takvu reakciju umjesto da se pobrine da osnovne potrepštine za dijete građani dobiju – besplatno. Tom bi se čovjeku vlast trebala ispričati, kao i svima koji nisu u mogućnosti zadovoljiti svoje temeljne potrebe.

Komentara 36

AU
Augustiner
19:56 23.02.2010.

od sutra vi koji podržavate njegovo ponašanje ne zovite policiju kada budete žrtve nekoga tko se svoje probleme odluči rješavati na takav način... sada kad krene val takvih slučajeva Hrvati će se čudit ko pura dreku...

Avatar Robinzon
Robinzon
08:17 24.02.2010.

Sve mi je ovo gadljivo, a najviše nastojanja novinara da svojim napisima opravdaju provalnu krađu.Imao je gospodin i drugih ljudskijih načina.Mogao je otići pred Sabor i štrajkati glađu.I da ne nabrajam.I ja sam bio gladan i bez sredstava, pa nisam počinio nikakvo kažnjivo djelo.Jednom sam se obratio i mjesnom svećeniku.Pomogao mi je.

VA
valentze
19:37 23.02.2010.

Pravi Rasisti!!! Kada neki Rom to uradi onda se svi bune da ga treba objesiti ili izbaciti iz Hrvatske ili svi komentiraju zasto pravi djecu ako ih nemoze da ih izdrava itd.. A kada to neka HRVATINA napravi onda gaa jos hvale kako voli svoju djecu pa je krao za njih itd.. On je Hrvat i nije diskriminiran znaci da je mogao ljepo da zavrsi skolu i da nadje neko zaposljenje a drugo je Rom kome nadaju ni vode a kamoli da zavrsi skolovanje... Tipicni Nacisti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije