Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
održan konstruktivan sastanak

'Više nema potrebe za odborom za praćenje sankcija'

Zagreb: Odbor za vanjsku politiku o sankcijama prema Rusiji i Bjelorusiji
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
08.12.2022.
u 07:04

Sjednica Odbora za vanjsku politiku jučer je bila zatvorena za javnost, a na njoj su zastupnici saznali kako percepcija da Vladina međuresorna radna skupina ne radi ništa nije točna

Sankcije usmjerene prema Ruskoj Federaciji i Republici Bjelorusiji našle su se na dnevnom redu jučerašnje, za javnost zatvorene, sjednice Odbora za vanjsku politiku u parlamentu. Bila je to prva prilika da članove saborskog Odbora Vladina međuresorna radna skupina formirana pri Ministarstvu europskih i vanjskih poslova, na čelu s Franom Matušićem (HDZ), izvijesti i što se po pitanju praćenja provedbe sankcija u Hrvatskoj uopće događa.

Pitanja i preporuke

A što je posebno zanimljivo, s obzirom na to da javnost jako malo zna što je dosad uopće Vladin tim za sankcije napravio i da prevladava percepcija u javnosti da je sve što poduzima obavijeno velom tajni. Na korak "otvaranja" prema saborskim zastupnicima vjerojatno ih je natjerao i potez Zeleno-lijeve platforme koja je u jeku premijerovih optužbi da je opozicija pod ruskim utjecajem zatražila osnivanje nacionalnih odbora za praćenje sankcija Rusiji i Bjelorusiji.

– Da, Sabor je nadređen Vladi i nema razloga da saborski odbor kakav smo predložili ne poziva i predstavnike skupine koja funkcionira pri MVEP-u. Saborsko tijelo ne bi ni na koji način ometalo njihov rad. Dapače. Ne želimo umanjiti značaj njihova rada, uostalom, i ne otkrivaju što točno rade, ali smatram da ih saborski odbor mnogo toga može pitati, pa i davati preporuke – kazao je u jeku premijerovih optužbi za Net.hr. nezavisni zastupnik iz Kluba zeleno-lijevog bloka Bojan Glavašević.

Nakon jučerašnje sjednice Odbora za vanjsku politiku, na koju je došao i Vladin tim za praćenje sanckcija, Glavašević je pak poručio kako više nema potrebe za njihovim nacionalnim odborom jer su održali vrlo konstruktivan sastanak i donijeli nekoliko ključnih zaključaka. Dogovoreno je, objašnjava Glavašević, da će se ubuduće sastajati u Saboru na Odboru za vanjsku politiku jednom u četiri mjeseca, a po potrebi i češće, da će periodički međuresorna radna skupina za praćenje sankcija slati predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću izvješća o sastancima i svemu što se po pitanju sankcija u državi radi i događa, ali i da će se o svim podacima koji nisu klasificirani i koje javnost ima pravo znati raspravljati i na plenarnim sjednicima u parlamentu.

Ispunjen cilj!

– Nakon svega što sam danas čuo na Odboru, moja je procjena da međuresorna Vladina radna skupina radi vrlo ozbiljno i intenzivno i da percepcija da ne radi ništa, odnosno da je dosad zapečatila jednu jahtu, ne stoji. Odustajemo od nacionalnog odbora jer je time ispunjeno ono što smo njime htjeli postići – kazao je Glavašević.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije