Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Val poskupljenja

Više cijene vrtića, produženog boravka, ali i vode, grijanja...

'08.09.2010.,Karlovac- Ucenici iz produzenog boravka u Osnovnoj skoli Dragojle Jarnevic. Dominik Grguric/PIXSELL'
'dominik grguric'
03.01.2011.
u 15:20

Smještaj u predškolskim ustanovama plaćat će se od 460 do 680 kuna, za dodatni program u osnovnim školama uvodi se paušal od 100 kuna

Malo je vjerojatno da će mjesečna primanja ikome u ovoj godini porasti, ali je činjenica da će troškovi života stanovnicima Karlovačke županije biti još veći.

 Najviše poskupljenja s prvim danima ove godine očekuje stanovnike Karlovca.

 Poskupljenje uz olakšice

 Oni čiji mališani idu u neki od gradskih vrtića od 1. siječnja njihov smještaj plaćaju osam posto skuplje. Riječ je o iznosu od 30 do 50 kuna, ovisno o prihodima po članu obitelji, pa se cijene smještaja u vrtiću, podijeljene u pet razreda, sada kreću od 460 do 680 kuna. Dosadašnje olakšice vrijede i dalje, pa se tako cijene iz nižeg razreda primjenjuju za smještaj drugog djeteta, djecu samohranih roditelja, invalida Domovinskog rata i nezaposlenih. Najnižu plaćaju roditelji za troje i više djece, bez obzira na to koliki su im prihodi.

 Roditelji čiji školarci pohađaju program produženog boravka u osnovnim školama, plaćat će od siječnja mjesečni paušalni iznos od 100 kuna u vrijeme trajanja školske godine. Osim paušala, mjesečni se račun sastoji i od troškova prehrane koje roditelj plaća u iznosu od 15 kuna za onoliko dana koliko je dijete u produženom boravku. I računi za komunalne usluge Karlovčanima će ove godine biti veći. Grad Karlovac potkraj mjeseca donijet će odluku o tome koliko će poskupjeti grijanje. Toplana im je u prosincu poslala zahtjev u kojem traže poskupljenje od 37,5 posto za građane, a 17,9 za gospodarstvo. Ako Grad u siječnju odluči za koliko će grijanje doista i poskupjeti, veće će račune građani plaćati već u ožujku. Osim više cijene grijanja, Toplana će uslugu naplaćivati i po potrošnji koju će očitavati na kalorimetrima u toplinskim stanicama zgrada.

 Jedino je renta manja

 I računi za vodu vjerojatno neće ostati nepromijenjeni. Dogradonačelnica Karlovca Marina Kolaković u studenome je najavila da će cijena vode uskoro biti drukčija - zbog novog Zakona o vodama, ali i činjenice da će ove godine početi raditi novi pročistač, što će stvoriti dodatne troškove tvrtki Vodovod i kanalizacija. Mještani Vojnića skuplje plaćaju komunalnu naknadu, i to za 0,08 kuna po četvornom metru, pa će ona iznositi 0,28 kuna po kvadratu prostora. Jedina dobra vijest je da će obrtnici u svim gradovima plaćati manji iznos spomeničke rente.

Dodatnih 10 ili 15 kuna

Nova 2011. za stanovnike i gospodarstvenike slunjskog kraja počela je primjenom nove Uredbe o formiranju cijena vodnih usluga. Tako će od 1. siječnja 2226 korisnika, osim potrošene vode, plaćati još i paušal od deset kuna. Za gospodarstvenike iznosi 15 kuna. Iako je konačan rok za uvođenje tog fiksnog dijela 1. travnja ove godine, u Slunju su odlučili da se novi namet primjenjuje od 1. siječnja. Nekoliko se puta raspravljalo i o mogućem poskupljenju vode po potrošenom kubiku. Osnovna cijena vode za domaćinstva je 5,10, a gospodarstvo 9,50 kuna, i tako će ostati do daljnjega.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije