Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povratak zaraznih bolesti

Više bi djece moglo oboljeti od hripavca i zaušnjaka

dr. Bernard Kaić
Foto: Žarko Bašić/Poslovni dnevnik/PIXSELL
24.06.2014.
u 12:45

Manje cijepljenih jednogodišnjaka posljedica je antikampanje. Od hripavca je važno cijepljenjem zaštititi najmlađe jer je to kod djece teška bolest

        U deset zemalja hara divlji virus poliomijelitis (dječja paraliza), Kalifornija je proglasila epidemiju hripavca, u Pakistanu vladaju ospice koje su se proširile i po Americi gdje je u prvih pet mjeseci zabilježen najveći broj oboljelih u posljednjih 20 godina.

Rubeola, difterija...

Povratak je to teških zaraznih bolesti na različitim stranama svijeta, a dvije osobe zaražene ospicama prenijele su ih i u Hrvatsku. Do širenja bolesti nije došlo, što stručnjaci zahvaljuju visokoj procijepljenosti stanovništva.

– Ni u jednom slučaju nije došlo do prijenosa bolesti na osobe s kojima su zaraženi bili u kontaktu iako su ospice jedna od najzaraznijih bolesti za koje znamo. Kad bi netko zaražen virusom ospica došao među potpuno osjetljivo stanovništvo koje nije cijepljeno ni prirodno prokuženo zarazio bi 15 do 20 osoba u svom kontaktu – objasnio je dr. Bernard Kaić, epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, napominjući kako je u Hrvatskoj epidemiološka situacija vezano za bolesti protiv kojih se cijepi vrlo dobra te su neke bolesti eliminirane.

Ipak kao posljedicu kampanje protiv cijepljenja Zavod je zabilježio pad broja cijepljene djece prošle godine. Posebno su se snizili cjepni obuhvati jednogodišnjaka cjepivom protiv ospica, rubeole i mumpsa te trogodišnjaka cjepivom protiv tetanusa, difterije i hripavca, kaže dr. Kaić i dodaje da je time povećan rizik od povratka ospica i rubeole ili od povećanog broja oboljelih od mumpsa ili hripavca. Upravo hripavac vlada Kalifornijom gdje je u prvih šest mjeseci ove godine gotovo 3500 oboljelih, što je više nego cijele prošle godine. U Americi se tom bolešću zarazilo 24 posto više ljudi od siječnja do travnja u usporedbi sa 2013. Bolest je to koja se cijepljenjem ne može iskorijeniti jer ne pruža doživotnu zaštitu. No važno je cijepljenjem postići, ističe dr. Kaić, zaštitu najmlađih jer je kod djece hripavac teška bolest. Istovremeno u Pakistanu, Kamerunu i Siriji cirkulira dječja paraliza koja se prenijela i u sedam drugih zemalja (Afganistan, Ekvatorijalna Gvineja, Irak, Izrael, Somalija i Nigerija), ali se srećom iz njih zasad ne širi dalje.

– S obzirom na to da cjepivo protiv dječje paralize i ospica pruža solidan i dugotrajan imunitet, ove je bolesti moguće iskorijeniti cijepljenjem i javljaju se samo u populacijama kod kojih su niski cjepni obuhvati. Na primjer, da danas netko dođe iz inozemstva s ospicama ili dječjom paralizom u Hrvatsku, najvjerojatnije ne bi uopće došlo do širenja bolesti među stanovništvom zbog toga što desetljećima imamo visoke cjepne obuhvate – kaže dr. Kaić.

Loši sanitarni uvjeti

Opasni poliomijelitis koji ostavlja trajne posljedice na zdravlje može prijeći i europsku granicu, a najveći rizik u tom slučaju imaju područja gdje je necijepljena populacija grupirana ili živi u lošim sanitarnim uvjetima ili, naravno, oboje.Tako su poručili iz Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti koji zemljama EU savjetuje da povećaju procijepljenost na najmanje 90 posto.     

>> Liječnici: Tko je roditeljima dao obrazac kojim odbijaju cijepljenje?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije