Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gospodarstvo

Višak na računu ne znači i jeftinije komunalne usluge

'24.05.2010., Cakovec - Gradska komunalna poduzeca posluju s plusom. GKP Ekom Cakovec. ILUSTRACIJA Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
25.05.2010.
u 16:40

Čakom je posljedice krize osjetio osobito u povećanju potraživanja i produljenju roka njihove naplate

Dok privatne tvrtke, boreći se za svoje mjesto na tržištu, zbrajaju gubitke, nanesene zbog gospodarske krize, javna poduzeća u izvješćima, koja ovih dana šalju svojim vlasnicima - županiji, gradovima i općinama – hvale se da su poslovala s dobiti!

Ekom je ostvario 4200 kuna dobiti, a Čakom 130.000 kuna. Čakom je lani ostvario 14 posto veću dobit nego godinu prije, no dobit poslije oporezivanja 13 je posto manja zbog većeg poreza na dobit. Prosječna plaća u Čakomu je 3854 kune, najniža je 2364, a najviša, direktoričina, 12.179 kuna.

- Bez obzira na pozitivne rezultate poslovanja, Čakom je posljedice krize osjetio manje u padu prihoda, a više u povećanju ukupnih potraživanja i produljenju roka njihove naplate. Prosječno vrijeme naplate bilo je 66,7 dana - istaknula je direktorica Čakoma Snježana Tkalčec-Avirović.

Iako posluju s dobitkom, komunalne tvrtke ne razmišljaju o smanjenju cijene komunalnih usluga kako bi pomogle građanima, čiji standard pada iz mjeseca u mjesec. Ističu da je to teško izvedivo jer bi bili u gubitku i zbog malog sniženja cijena. Ovako se dobit raspoređuje za nabavu opreme ili se zadržava, ne daj Bože, za crne dane.

Komunalna tvrtka Čakom planira nabaviti novi kamion smećar i posude za biorazgradivi otpad, ugrađivanje čipova u kante, kako bi se bilježila stvarna količina prikupljenog otpada. Planira i nastaviti sanaciju odlagališta u Totovcu. Na groblju u Čakovcu nastavit će se gradnja grobnog polja, a proširit će se i groblje u Ivanovcu.

Stanorad je prihode povećao 15 posto od planiranog, nešto su povećani i rashodi, tako da je na kraju tvrtka godinu završila sa 9000 kuna viška. Nadzorni odbor Čakoma donio je odluku da se dobit prije oporezivanja potroši za pokriće prenesenog gubitka iz prijašnjeg razdoblja.

Iza tvrtke Međimurske vode još je jedna uspješna poslovna godina, pohvalio se direktor mr. Josip Zorčec. Nije bila sjajna kao prijašnjih godina, no lijepa je dobit 90.000 kuna.  

I skupština Međimurje-plina sa zadovoljstvom je prihvatila izvješće o poslovanju. Ostvarena je dobit 88.670 kuna, koja će se rasporediti kao zadržana dobit.

Iako su dobro poslovali, zadržavši i povećavši cijene, direktorima javnih tvrtki ne piše se dobro. Župan je za iduću sjednicu Županijske skupštine pripremio prijedlog odluke o plaćama, pa i direktorskima. Nitko od njih ne smije imati plaću veću od 21.600 kuna bruto, pa bi se, sudeći prema prvim izračunima, nekima plaće mogle smanjiti i 20 posto!

Nadzorni odbori, prema županovoj zamisli, morat će plaće direktora uskladiti najkasnije do 30. lipnja, no to se odnosi samo na tvrtke i ustanove kojih je osnivač Međimurska županija (Redea, ŽUC, Mesap...). Župan nema ovlasti dirati u plaće gradskih tvrtki, Međimurskih voda i Međimurje plina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije