Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rokovi probijeni

Vis: Početak obrade smeća kod Kućana Gornjeg ovisi o gradu

'12.01.2010., Varazdin - Varazdinsko smece jos uvijek nema rijeseno zbrinjavanje pa se pakira u velike bale Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
24.05.2010.
u 14:45

Prema ugovoru pogon je trebao proraditi 30. travnja, upozorava Goran Habuš ih HNS-a. Oprema se može montirati čim grad riješi komunalne priključke, odvraća Željko Pavlek, glasnogovornik T7 Grupe

– Mi smo napravili sve što smo trebali. Projekti su gotovi, imamo spremnu većinu opreme za postrojenja za mehaničko-biološku obradu smeća (MBO). Ali grad nam mora osigurati svu komunalnu infrastrukturu, plin, struju... Nadam se, iako ne ovisi o nama, da bismo do kraja godine mogli obaviti veliku većinu radova – kaže Željko Pavlek, glasnogovornik T7 grupe, u čijem je sastavu Vis, nositelj projekta varaždinskog postrojenja za MBO, koje će se graditi pokraj Kućana Gornjeg.

Početkom godine Vis je zaprijetio da će raskinuti ugovor jer je grad kasnio s uplatom avansa. – Nema razloga za raskid. Imali smo sastanak s predstavnicima grada i dogovorili se o pripremnim radovima – kaže danas Pavlek.

U priču se uključio Goran Habuš, predsjednik oporbenog HNS-a. Pogon je, kaže, prema ugovoru morao proraditi 30. travnja.

– Pitam se i što će biti sa 33 milijuna kuna koja je dodijelio Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša? Hoće li se zbog toga sniziti cijena obrade, 167 eura po toni smeća, koja će pasti na teret Varaždinaca, ili će sve biti potrošeno za gradnju infrastrukture pogona? – upozorava Habuš.

No gradonačelnik Ivan Čehok oštro mu je odvratio da Fond ne plaća ni infrastrukturu ni Visove strojeve, nego zbrinjavanje brda baliranog smeća u Brezju.

– Što se tiče kašnjenja, pola godine se zavuklo jer smo čekali Fond. A i užasno je teško raditi uz takvo dahtanje za vratom, jer ste nas, kako ste i najavili, prijavili svim mogućim inspekcijama i tijelima. Neka oni rade svoj posao, ali otežali ste nam. Nastavljamo s projektom MBO-a i bit će gotov do kraja godine – kaže Čehok.

Dodaje da grad nije odustao ni od projekta Biotehnološkog parka, koji bi se ostvario u blizini bala te budućeg pogona za njihovu obradu.

– Projekt je zapeo, naravno, zbog brda smeća i moći će se nastaviti kad ga maknemo, tj. obradimo. Smetali su i dalekovodi pa se čekalo da država prenese dio zemljišta u naše vlasništvo. Uglavnom, pregovaramo s nositeljima projekta da se potpiše novi ugovor i dalje podržavamo Biotehnološki park – kaže Čehok.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije