Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uredbe iz eu

Vinogradari zabrinuti jer je do 2018. zabranjena sadnja novih nasada

berba,vinograd,grozde
Damir Špehar/PIXSELL
16.01.2013.
u 10:10

Kod nas se ne znaju točne površine pod vinogradima jer su podaci iz tri izvora, upozorava Andrija Matić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu.

Slavonski vinogradari su zabrinuti najavom kako do 2018. godine neće smjeti saditi nove nasade vinograda jer je u Bruxellesu na posljednjoj sjednici radne skupine koja se bavi pravima sadnje vinograda donešen zaključak temeljem kojega će Europskoj komisiji preporučiti daljnju zabranu sadnje novih vinograda još šest godina.

Ulaskom Hrvatske u EU ta uredba vrijedi i za naše vinogradare, ali je kod nas problem što oni koji bi trebali znati, ne znaju kolika je točno površina pod vinogradima.

Zato je uspostavljen Vinogradarski registar u koji se upisuju površine pod vinogradima, no iz raznih izvora su različiti podaci o površinama.

Pomoćnica ministra poljoprivrede, Vesna Gantner je dostavila Hrvatskoj gospodarskoj komori, Hrvatskoj poljoprivrednoj komori i županijskim Upravnim odjelima za poljoprivredu, dopis u kojemu se pozivaju vinogradari neka se upišu u Registar. Prema podacima Agencije za plaćanje u poljoprivredi, u Vinogradarski registar je upisano 20.751 hektar pod vinogradima, ali je metodom fotointerpretacije na DOF-u zabilježeno još 3.900 hektara vinograda koji nisu registrirani. Tome valja dodati još 8.000 hektara prema podacima Državnog zavoda za statistiku koji nisu u Vinogradarskom registru niti su prepoznati u ARKORD-u kao vinogradi.

- Kod nas se ne znaju točne površine pod vinogradima jer su podaci iz tri izvora. Agenciji je za potpore prijavljeno 1.676 hektara vinograda i tom broju možemo slobodno dodati još 10-tak posto neprijavljenih hektara. U katastru se vodi preko 2.000 hektara vinograda, ali to sigurno nisu točni podaci jer je netko prestao se baviti vinogradarstvom i zapustio manje ili je zasadio neku drugu kulturu, ali se te površine i dalje vode kao vinogradi. Neke površine nisu prepoznatljive na satelitskim snimcima, ali je jasno kako nisu vinogradi jer se ne vide redovi. Zato smo pozvali sve vinogradare neka se upišu u Vinogradarski registar, ako to do sada nisu učinili kako bi mogli ostvariti daljnja prava koja slijede ulaskom u EU. Površine koje nisu vinogradi, neće se nakon ulaska u EU moći naknadno upisati kao vinogradi dok god traje zabrana sadnje novih vinograda ineće se smatrati proizvodnim potencijalom Hrvatske - upozorava Andrija Matić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu dodajući kako će na hrvatsko i EU tržište moći stavljati svoje proizvode samo registrirani vinogradari i vinari.

>>Ulazak u EU pred hrvatske vinare postavlja velik izazov

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije