Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslušali prognozere

Vinodolci obavili berbu grožđa i već uživaju u prvoklasnom moštu

berba vinodol (1)
Foto: Anton Ficko/VLM
1/3
05.09.2011.
u 14:10

Količinom i kakvoćom ovo nam je najbolja berba do sada. Sav trud, sve uloženo te ogromna ljubav prema lozi isplatili su se, kaže ponosno M. Štifan nakon 13. rekordne berbe u svojem vinogradu.

VINODOL - Iako se u Vinodolu u crikveničkom zaleđu berba grožđa tradicionalno obavlja za Miholju 29. rujna, na najvećem tamošnjem vinogradu s gotovo 3000 čokota vinove loze u vlasništvu poduzetnice Mile Štifan ove su godine odlučili iznevjeriti tradiciju. I nisu se pokajali. Naime, u berbu su se upustili prije najavljene kiše za idući tjedan i, kako se pokazalo, nisu pogriješili poslušavši meteorologe.

– Količinom i kakvoćom ovo nam je najbolja berba do sada. Sav trud i sve uloženo te ogromna ljubav prema lozi isplatili su se – kaže ponosno M. Štifan nakon 13. rekordne berbe u svojem vinogradu.

Andrija Biro, stručnjak koji je radi nje "potegnuo" iz Vukovara, ocjenjuje ovu godinu jednom od boljih za vinogradare.

– Tijekom godine je bilo malo oborina, pa je stoga bilo i manje bolesti loze – kaže i dodaje kako je takvo vrijeme omogućilo ne samo dobar urod nego je on i iznimno zdrav, s visokim šećerima i dobrim omjerima kiselina.

Od bijelih sorti u vinogradu M. Štifan zastupljeni su pinot bijeli – koji je ostvario više od 20 posto sladora – i žlahtina, a od crnih sorti cabernet sauvignon, merlot i frankovka. Glavni vinogradar na imanju M. Štifan Tomislav Raguž očekuje 1800 do 2000 litara kvalitetna vina, za čije se kušanje zbog uranjene berbe ove godine neće morati čekati Martinje 11. studenog. Do tada će, dakako, uživati u prvoklasnom moštu.

 

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
18:17 05.09.2011.

ome ce ga prodat kad je tržište preplavljeno makdonckim i čileanskim \"vinima\"

OB
-obrisani-
17:56 08.09.2011.

uza sve mafije koje imamo imamo i vinsku mafiju,tako da pošteni proizvođači ce zarati šipak u konačnici,veliki gazda ce ih sve pobiti dobro došli u Agrofeudalnu Rvaku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije