Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vinodolci obavili berbu grožđa i već uživaju u prvoklasnom moštu

Količinom i kakvoćom ovo nam je najbolja berba do sada. Sav trud, sve uloženo te ogromna ljubav prema lozi isplatili su se, kaže ponosno M. Štifan nakon 13. rekordne berbe u svojem vinogradu.
05. rujna 2011. u 14:10 2 komentara 3 prikaza
berba vinodol (1)
Foto: Anton Ficko/VLM
Pogledajte galeriju 1/3

VINODOL - Iako se u Vinodolu u crikveničkom zaleđu berba grožđa tradicionalno obavlja za Miholju 29. rujna, na najvećem tamošnjem vinogradu s gotovo 3000 čokota vinove loze u vlasništvu poduzetnice Mile Štifan ove su godine odlučili iznevjeriti tradiciju. I nisu se pokajali. Naime, u berbu su se upustili prije najavljene kiše za idući tjedan i, kako se pokazalo, nisu pogriješili poslušavši meteorologe.

– Količinom i kakvoćom ovo nam je najbolja berba do sada. Sav trud i sve uloženo te ogromna ljubav prema lozi isplatili su se – kaže ponosno M. Štifan nakon 13. rekordne berbe u svojem vinogradu.

Andrija Biro, stručnjak koji je radi nje "potegnuo" iz Vukovara, ocjenjuje ovu godinu jednom od boljih za vinogradare.

– Tijekom godine je bilo malo oborina, pa je stoga bilo i manje bolesti loze – kaže i dodaje kako je takvo vrijeme omogućilo ne samo dobar urod nego je on i iznimno zdrav, s visokim šećerima i dobrim omjerima kiselina.

Od bijelih sorti u vinogradu M. Štifan zastupljeni su pinot bijeli – koji je ostvario više od 20 posto sladora – i žlahtina, a od crnih sorti cabernet sauvignon, merlot i frankovka. Glavni vinogradar na imanju M. Štifan Tomislav Raguž očekuje 1800 do 2000 litara kvalitetna vina, za čije se kušanje zbog uranjene berbe ove godine neće morati čekati Martinje 11. studenog. Do tada će, dakako, uživati u prvoklasnom moštu.

 

NAŠA SKIJAŠICA
Dugo je nismo vidjeli! Hrvatsku je zamijenila Švicarskom, a zbog bolesti je donijela tešku odluku
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
  • -obrisani-:

    ome ce ga prodat kad je tržište preplavljeno makdonckim i čileanskim \"vinima\"

  • -obrisani-:

    uza sve mafije koje imamo imamo i vinsku mafiju,tako da pošteni proizvođači ce zarati šipak u konačnici,veliki gazda ce ih sve pobiti dobro došli u Agrofeudalnu Rvaku