Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABOR O ŽIVOTINJAMA

Vinković: Iz Jošave iskače šaran i viče 'Živio Linić, živio Linić!'

sabor,portal (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
21.02.2013.
u 14:52

Izmjenama se između ostalog uređuje zaštita životinja koja se koriste u pokusima u znanstvene svrhe, objasnio je Jakovina

Izmjene Zakona o zaštiti životinja dobile su danas u Saboru potporu svih stranaka, no zastupnici su složni u stavu da u javnosti treba više podizati svijest o zaštiti svih životinja. Ministar Tihomir Jakovina objasnio je kako se izmjenama, između ostalog, uređuje zaštita životinja koja se koriste u pokusima u znanstvene svrhe.

- Zakonom se potiče korištenje alternativnih metoda, odnosno nekorištenje životinja u pokusima. Ako se njihovo korištenje u pokusima ne može izbjeći, patnju životinja treba maksimalno smanjiti. Broj životinja u pokusima treba svesti na najmanji mogući broj kako bi se postigli odgovarajući rezultati – objašnjavao je ministar te dodao kako su propisane i dodatne obveze etičkog povjerenstva čija je svrha da daje mišljenje o pitanjima etike zaštite životinja u postupcima uporabe životinja u pokusima. Dodatne troškove rada tog povjerenstva snosit će podnositelj zahtjeva za odobrenje pokusa koji se pak mogu provoditi samo u okviru prethodno ocjenjenih projekata. 

- Uz već postojeću zabranu uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, uređuje se i zabrana trgovine krznom tuljana, pasa i mačaka te nekih divljih životinja ulovljenih nedopuštenim stupicama. Pojašnjava se i pojam domaće životinje kako bi se istaknula razlika između domaćih životinja na području Hrvatske i drugim područjima, a u svrhu jasnijeg tumačenja zakonske odredbe kojom se zabranjuje držanje divljih životinja u cirkusima te njihovo nastupanje – nastavlja Jakovina. U sklopu postojećeg povjerenstva za zaštitu životinja osnivaju se i dva nova odbora - za kućne ljubimce i farmske životinje, a propisuju se i način i uvjeti postupanja prilikom držanja kućnih ljubimaca, kontrole njihovog razmnožanja te način postupanja s napuštenim životinjama.

Papci veliki kao skije

U ime Hrvatskih laburista Branko Vukšić je zamjerio što se ni postojeći zakon ne primjenjuje u praksi, pa ga je nazvao "najgaženijim zakonom u Hrvatskoj". 

- Zakon je tek puko prepisivanje europskih propisa i direktiva. Želimo se s EU uskladiti na papiru. Papir će biti europski, a praksa i dalje balkanska. Ne primjenjuju se zakoni o ljudima, a kamoli će se primjenjivati zakoni o životinjama – smatra Vukšić koji je ministra podsjetio i na upozorenja veterinara da u Hrvatskoj postoje krave koje nikada nisu vidjele sunce, cijeli život vezane su u štali.

- Te krave imaju papke velike kao skije jer nikada nisu hodale po livadi. Uostalom koliko ste puta vidjeli stada debelih zdravih goveda kako pasu pored puta? Od Zagreba do Osijeka cijelom Slavonikom vidjet ćete možda 4 krave, a nekoliko ili nekoliko konja kraj Popovače. Do sada smo skrivali našu stoku, no uskoro nećemo imati što skrivati – prigovorio je Vukšić te dodao kako prema zakonu "posjednik ne smije napustiti domaću životinju, kućnog ljubimca ili uzgojenu divlju životinju." 

- Iako su kazne za sve te prekršaje relativno velike za pravne osobe čak do 100 tisuća kuna, a za fizičke do 15 tisuća kuna, i dalje se primjerice u Zagrebu organiziraju borbe pijetlova, borbe pasa i dalje se kućni ljubimci izbacuju na ceste pred susjedova vrata i dalje se bez kazni zanemaruju životinje i dalje se itekako iskazuje nemilost prema bićima koji ovise o našoj milosti – tvrdi Vukšić te pita ministra "zbog čega se i dalje dopuštaju utrke pasa, kojeg li licemjerja, na mekanim podlogama." Zastupnike je brinulo koliko se moguće dobro brinuti za životinje u ovakvoj financijskoj situaciji u Hrvatskoj.

- Jedinice lokalne uprave i gradovi su dužne brinuti se o napuštenim životinjama psima i mačkama. No nemaju svi jednake proračune pa se onda ne mogu na isti način boriti protiv toga da se životinje redovito ne cijepe, da ih njihovi privremeni držatelji ne napuštaju jer to nisu njihovi kućni ljubimci, oni im služe može se reći za zabavu kada se djeca izigraju ili kada pas naraste oni ga uredno puste na cestu, odvedu ga u šumu i tada se stvaraju čopori koji u urbanim sredinama rade velike probleme – primjetila je HDZ-ova doktorica veterinarske medicine Đurđica Sumrak.

Tu se priključio HDSSB-ov Zoran Vinković koji ipak smatra da se ljudima teško može zamjeriti kada životinje puste na slobodu zbog besparice te predložio da se građanima pomogne smanjenjem PDV-a na hranu za životinje.

Holy: Degradacija u odnosu na važeći zakon

- Inače mi Slavonci smo poznati kao veliki ljubitelji životinja. Evo neki dan Mata bio na Jošavi i ulovio šarana. Vratio se kući, kaže Kati - evo ispeci ga, naloži vatru i ispeci ga. Kaže Kata Mati - nemamo drva, nemamo novaca nismo kupili drva. Pa kaže - dobro onda uključi plin pa ispeci šarana. Kaže - nemamo ni plina isključili nam. Pa kaže - ništa onda uključi električni štednjak pa ga ispeci. Pa kaže - nemamo ni struje. I Mata bijesan uzme šarana i vrati ga nazad u Jošavu. Kad eno iz Jošave iskače šaran i viče: "Živio Linić, živio Linić!" - nasmijao je Vinković kolege.

Priključio se i njegov kolega Igor Češek s tvrdnjom kako je najveći problem prilikom zaštite životinja u jedinicama lokalne samouprave koje nemaju povoljno financijsko stanje, a takvih je nažalost puno, taj što ne mogu adekvatno zbrinuti napuštene životinje zbog činjenice da u mnogim mjestima ne postoje niti azil za napuštene životinje niti ljudi koji će uočiti takve životinje. Iako je SDP-ova Mirela Holy rekla da će podržati zakon, ustvrdila je da je razočarana prijedlogom jer ga smatram degradacijom u odnosu na važeći zakon.

- To je zakon koji umjesto da ide u pravcu povećanja prava životinja, ta prava umanjuje. Iako je razlog zbog kojeg se donosi ovaj zakon usklađivanje sa pravnom stečevinom EU, prava životinja se njime u određenim aspektima smanjuju. Postoji etička zabrinutost šire javnosti što se tiče uporabe životinja u postupcima. Stoga prema životinjama uvijek treba postupati kao prema svjesnim stvorenjima – smatra Holy te dodaje kako misli da su Prijatelji životinja u pravu kada traže da se izmjenama zakona o zaštiti životinja omogući šira zaštita životinja koje se koriste za pokuse.

- Posebno mi je žao što ministarstvo nije ukinulo, odnosno zabranilo takozvana tradicionalna natjecanja bikova, na što sam upozorila prije koji mjesec i u pisanom zastupničkom pitanju i dobila neobičan odgovor da se radi o kulturnoj tradiciji što je čista izmišljotina jer u našoj kulturi ne postoji nikakva tradicija borbe bikova. A zbog ove apsurdne odredbe koja tradicionalne borbe bikova smješta u dinarski kraj, danas se borbe bikova održavaju čak i u Vrbovcu gdje zasigurno imaju tradiciju dugu punu dvije godine – primjetila je Holy.

>> Prijatelji životinja u središtu Zagreba zavezali se u crne vreće

Komentara 26

GP
goc.pz
16:48 21.02.2013.

Vinković zorno prikazuje kako je stanje u našoj državi i da trebamo hitne promjene. Svaka čast Vinkoviću!!

AM
amma9
20:23 21.02.2013.

Hahaha pa skoro da je i tako...crni humor nažalost...možda kroz vic Linić ipak posluša Vinkovića.

DU
Deleted user
16:42 21.02.2013.

dojučerašnji SDPovac. Svaka čast SDPu što je izbacio tog pajaca iz stranke. Svojim ponašanjem i pripada "pravoj" stranci lakrdijaša, tamburaša i dostavljača kruha na adresu, zabavljača samih sebe i štetočina koji su sa svojim gazdom iz sjene činili nedjela i opustošili Slavoniju. Ali narod izgleda voli takve, a i mediji. Samo nimalo nije smješno, jako jako je jadno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije