Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vinkovci pišu ministru Miljeniću neka ostavi sud u Vinkovcima

Gradonačelnik Vinkovaca, Mladen Karlić podsjeća kako sudstvo u Vinkovcima postoji već 150 godina.
25. ožujka 2014. u 15:28 0 komentara 332 prikaza
Orsat Miljenić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Gradsko vijeće Vinkovaca dostavilo je Ministarstvu pravosuđa zahtjev da ostavi u Vinkovcima Općinski i Prekršajni sud i da ih ne pripoji Općinskom sudu u Vukovaru što je predviđeno reorganizacijom pravosudnog sustava, a ova dva suda u Vinkovcima bi postale stalne službe. Gradonačelnik Vinkovaca, Mladen Karlić podsjeća kako sudstvo u Vinkovcima postoji već 150 godina, Općinski sud pokriva dvije trećine Vukovarsko-srijemske županije i 100 tisuća stanovnika dok Vukovar pokriva samo jednu trećinu područja.

- U prilog tome ide i činjenica da Općinski sud u Vinkovcima ima 12 sudaca i jednog višeg sudskog savjetnika, u prošloj godini je zaprimio 9.320 spisa, a u radu je ostalo 2.326, pokriva tri grada i 19 općina i tri granična prijelaza - Bajakovo, Gunja, Županja. Osim toga, Vinkovci su u središtu Vukovarsko-srijemske županije i prometno je dobro povezan sa cijelom Županijom. Nadamo se da će ministar Miljenić uvažiti tradiciju sudovanja, veličinu i povijesni značaj Općinskog suda u Vinkovcima i očekujemo da će prijedlog reorganizacije pravosudnog sustava izmijeniti tako da Općinski sud i Prekršajni sud ostanu samostalni - kaže gradonačelnik Karlić dodajući kako bi svaka druga odluka bila velika nepravda prema Vinkovcima.

Saborski zastupnik SDP-a i gradski vijećnik, Damir Rimac je ministru Miljeniću također dostavio zahtjev sličnog sadržaja, ali je predložio i da se zbog racionalizacije, geoprometnog i geopolitičkog položaja Vinkovaca, Općinski sud iz Vukovara premjesti u Vinkovce gdje postoji sva potrebna infrastruktura.

>>Zašto su naši suci koji riješe 900 predmeta gori od europskih koji ih riješe 90?

Predsjednik Zoran Milanović
junak našeg doba
Piše Miljenko Jergović: Zoran Milanović, javnost bez medija
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.