Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
energetska učinkovitost

Vinkovci dobili Akcijski plan energetski održivog razvoja

Vinkovci
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
12.02.2014.
u 13:50

Najviše gradsko tijelo prihvatilo je Akcijski plan energetski održivog razvoja grada čime su se Vinkovci pridružili velikoj obitelji 5 395 svjetskih gradova sa 176 milijuna stanovnika

Vinkovci su još u lipnju 2012. odlučili o pristupanju i potpisivanju Sporazuma gradonačelnika, dokumenta gradonačelnika gradova Europe o provedbi mjera energetske učinkovitosti i održivog razvoja, a ovih dana je najviše gradsko tijelo prihvatilo Akcijski plan energetski održivog razvoja grada čime su se Vinkovci pridružili velikoj obitelji 5 395 svjetskih gradova sa 176 milijuna stanovnika koji su do sada prihvatili Sporazum gradonačelnika.

- Jedna od glavnih obveza koja proizlazi iz potpisa ovog Sporazuma je izrada Akcijskog plana pa je naš grad, u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske, u prosincu prošle godine završio izradu. To je osnovni dokument koji, na temelju referentnih energetskih parametara,identificira i daje precizne i jasne odrednice za provedbu projekata, mjera energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije i ekološko prihvatljivih goriva na gradskoj razini kako bi se smanjile emisije CO2 za više od 20 posto do 2020. Važno je reći da je u svim svojim dijelovima
usuglašen s institucionalnim i zakonskim okvirima na EU, nacionalnoj i lokalnoj razini - kaže dogradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić dodajući kako su s nakanom identifikacije djelotvornih mjera uštede energije i smanjenja emisija CO2 do 2020. prikupljeni kvalitetni podaci o energetskom stanju i potrošnji energije za referentnu godinu i to za tri glavna sektora energetske potrošnje zgradarstvo, promet i javna rasvjeta.

>> U Vinkovcima, Vukovaru i Županji 32 osuđenika radi za opće dobro

Komentara 1

Avatar navijač
navijač
18:16 12.02.2014.

Kad bi gradske vlasti doista zapele, mogla bi se za koju godinu (a to se moglo već odavno) napraviti toplana koja bi grijala cijele Vinkovce za jako malo novaca koristeći drvo i drvni otpad iz okolnih šuma. Ali očito sese za to nema volje , bolje je plaćati 10. puta skuplji plin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije