Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vinkovci dobili Akcijski plan energetski održivog razvoja

Najviše gradsko tijelo prihvatilo je Akcijski plan energetski održivog razvoja grada čime su se Vinkovci pridružili velikoj obitelji 5 395 svjetskih gradova sa 176 milijuna stanovnika
12. veljače 2014. u 13:50 1 komentara 569 prikaza
Vinkovci
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Vinkovci su još u lipnju 2012. odlučili o pristupanju i potpisivanju Sporazuma gradonačelnika, dokumenta gradonačelnika gradova Europe o provedbi mjera energetske učinkovitosti i održivog razvoja, a ovih dana je najviše gradsko tijelo prihvatilo Akcijski plan energetski održivog razvoja grada čime su se Vinkovci pridružili velikoj obitelji 5 395 svjetskih gradova sa 176 milijuna stanovnika koji su do sada prihvatili Sporazum gradonačelnika.

- Jedna od glavnih obveza koja proizlazi iz potpisa ovog Sporazuma je izrada Akcijskog plana pa je naš grad, u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske, u prosincu prošle godine završio izradu. To je osnovni dokument koji, na temelju referentnih energetskih parametara,identificira i daje precizne i jasne odrednice za provedbu projekata, mjera energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije i ekološko prihvatljivih goriva na gradskoj razini kako bi se smanjile emisije CO2 za više od 20 posto do 2020. Važno je reći da je u svim svojim dijelovima
usuglašen s institucionalnim i zakonskim okvirima na EU, nacionalnoj i lokalnoj razini - kaže dogradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić dodajući kako su s nakanom identifikacije djelotvornih mjera uštede energije i smanjenja emisija CO2 do 2020. prikupljeni kvalitetni podaci o energetskom stanju i potrošnji energije za referentnu godinu i to za tri glavna sektora energetske potrošnje zgradarstvo, promet i javna rasvjeta.

>> U Vinkovcima, Vukovaru i Županji 32 osuđenika radi za opće dobro

Iluzija
Muškarac ili žena? Ono što prvo vidite na ilustraciji otkriva koja vam je strana mozga 'jača'
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati
  • Avatar navijač
    navijač:

    Kad bi gradske vlasti doista zapele, mogla bi se za koju godinu (a to se moglo već odavno) napraviti toplana koja bi grijala cijele Vinkovce za jako malo novaca koristeći drvo i drvni otpad iz okolnih šuma. Ali očito se ... prikaži još!se za to nema volje , bolje je plaćati 10. puta skuplji plin.