Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udruga bubamara

Vinkovci će sve svoje spomenika obraditi u tehnici 3D skenera

mladen karlić
Foto: Branimir Bradarić
05.04.2016.
u 12:40

Unatoč pozivima od strane grada, naporima policije pa čak i nagradi od 5.000 kuna spomen poprsje skladatelja hrvatske državne himne nikada nije pronađeno.

Vinkovačka udruga Bubamara, u suradnji s gradskim vlastima, ove godine započet će u 3D tehnici skeniranje spomenika i spomeničke baštine na području Vinkovaca koja se nalazi u javnom prostoru na području grada. Kako je na današnjoj konferenciji za novinare pojašnjenjo razlog tome je prošlogodišnja krađa spomen poprsja Josipa Runjanina koje su i danas nepoznate osobe otuđile iz parka na Trgu Josipa Runjanina u Vinkovcima.

Unatoč pozivima od strane grada, naporima policije pa čak i nagradi od 5.000 kuna spomen poprsje skladatelja hrvatske državne himne nikada nije pronađeno. Kako je rekao predsjednik udruge Bubamara Tomislav Velić cijeli posao udruga će darovati gradu Vinkovcima. Pojasnili su i kako za cijeli posao skeniranja u 3D tehnici, a potom i obrade u softveru, za jedan spomenik treba oko 20-ak sati rada. Prema riječima pročelnika za kulturu u Gradu Vinkovcima Maria Banožića na području grada nalazi se oko 180 primjeraka spomeničke baštine od kojih će većina biti skenirana i na taj način sačuvana u digitalnom obliku zauvijek.

Ovom prilikom predstavljeno je novo spomen poprsje Josipa Runjanina, koje je izradio akademski kipar Dejan Duraković, a koje će, kako je najavljeno, na svoje staro postolje biti vraćeno 20. srpnja kada se obilježava Dan grada Vinkovaca. I novo spomen poprsje biti će izrađeno od bronce s naznakom šahovnice kao državne zastave.

-Pokušali smo sve ali ukradeno spomen poprsje nikada nije vraćeno. Željeli smo da i ovu novu bistu izradi Antun Babić, koji je izradio i spomen poprsje postavljeno još 1971. godine, ali on to zbog poodmaklih godina nije mogao pa smo taj posao ponudili akademskom kiparu Dejanu Durakoviću, rekao je Karlić. 

>> Vinorodni kraj uz rijeku Dunav

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije