Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Planira omnibus

Vinkovčanin Anton Papić snimio dokumentarac posvetu Krsti Papiću

Tomislav Miletic/PIXSELL
24.02.2014.
u 14:54

- Imam u glavi puno ideja, ali u skoroj budućnosti planiram snimiti omnibus, naravno, o Vinkovcima - kaže Anton Papić.

Vinkovčanin Anton Papić je već svojim debitantskim dokumentarcem pobudio veliko zanimanje u Vinkovcima jer je za temu uzeo glasoviti vinkovački željeznički kolodvor o kojemu je i puno poznatiji prezimenjak, Krsto Papić, s kojim nije u srodstvu, snimio čuveni dokumentarac "Čvor" 1969. s kojim je osvojio brojne nagrade na festivalima. Poruka filma je kako se u 45 godina na vinkovačkom kolodvoru malo što promijenilo osim što je u čekaonicama i peronima puno manje putnika, a umjesto svake četiri minute, danas svaki sat prođe jedan vlak.

- Svojim filmom "Bio jednom jedan čvor" želio sam pokazati kako vinkovački kolodvor danas izgleda, nakon 45 godina od kada je na istim lokacijama Krsto Papić snimio "Čvor" pa je moj film, u vremenskom odmaku posveta radu mog velikog prezimenjaka. Od malih nogu me zanima film, a sada kada je tehnologija jeftina i dostupna, ostvario sam svoj dječački san. Ideja o filmu o kolodvoru motala mi se u glavi dvije godine. Moj prijatelj Luka Jureta koji je ton-majstor i producent, i ja kao snimatelj, radili smo na ovom filmu četiri mjeseca od čega je polovica samo snimanje na terenu. Kao u "Čvoru" i kod mene se pojavljuju slučajni putnici, željezničari, taksist, kolodvorski brijač, beskućnik koji ovdje provodi noći i oni u kameru i mikrofon pričaju svoju sudbinu. Moj film traje 33 minute, a Papićev 11 minuta - kaže 31-godišnji Anton Papić čiji su otac, djed i pradjed bili ili jesu željezničari, a i njegov posao vezan je za željeznicu. "Bio jednom jedan čvor" Anton i Luka su snimili najjednostavnijom tehnikom koju ima svaka obitelj koja želi snimiti važnije obiteljske događaje. Premijerno je prikazan u Vinkovcima i kritike su vrlo pohvalne, ali pravu ocjenu će dobiti na filmskim festivalima na koje će ih prijaviti.

- Imam u glavi puno ideja, ali u skoroj budućnosti planiram snimiti omnibus, naravno, o Vinkovcima - kaže Anton Papić.

>> Umro Krsto Papić, jedan od vodećih autora hrvatskog filma

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije