Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRIJANJE Vinkovački distributer uvodi nov način obračuna

Vinkovčanima duplo veći računi za za grijanje

30.01.2009.
u 17:11

Distributer toplinske energije Vinkovački vodovod i kanalizacija najavio je da od 1. siječnja ove godine uvodi novi način naplate utroška toplinske energije.

Anketa za razdjelnike
Marinko Slošić iz VVK objašnjava da su stanari dosad grijanje plaćali u 12 jednakih mjesečnih rata prema kvadraturi stana, a po novome se stvarna potrošnja očitava na zajedničkom brojilu u toplinskoj stanici.

– Sljedećeg mjeseca kućanstva će dobiti račune za siječanj prema novom načinu obračuna i oni će biti možda i duplo veći nego ranije jer se obračunava stvarna potrošnja prema kvadraturi stana. Zato će u mjesecima kada nema grijanja računi biti puno manji – kaže Slošić, dodajući da stanari moraju napraviti anketu da je u zgradi 50 posto stanova na zajedničkom mjerilu za izgradnju razdjelnika u svojim stanovima i tada je distributer dužan dati suglasnost za ugradnju koji ide na teret stanara.

Predsjednik Udruge stanara Grada Vinkovaca, Željko Martinović, kaže da je distributer, prema pravilniku, trebao suvlasnicima zgrade, stanarima, dati mogućnost izbora način obračuna i naplate toplinske energije, a on je samovoljno odredio način.

Sporna kvadratura
– Zalažemo se da svaki stanar može na svoje radijatore ugraditi razdjelnik s termostatskim ventilom i tada točno vidi koliko je potrošio toplinske energije. I ovaj najnoviji način naplate je nepravičan jer se naplaćuje po kvadraturi, a to znači da moramo plaćati i za grijanje smočnice, hodnika ili toaleta iako ondje nemamo radijatore – kaže Martinović, koji je VVK-u dostavio dopis u kojemu upozorava na nelogičnosti.

Podsjeća i na Zakon o energiji koji stanarima omogućava kontrolu potrošnje te dodaje da će Udruga pozvati stanare da odbiju platiti račune ukoliko VVK potrošnju bude obračunavao po četvornom metru.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije