Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vjera, nada, ljubav

Vinkovački pravoslavni vjernici bogoslužjem proslavili Badnjak

pravoslavni božić,Sv.Preobraženje Gospodnje,misa
Foto: Anto Magzan/Pixsell
06.01.2015.
u 21:22

Vinkovački pravoslavni vjernici bogoslužjem proslavili Badnjak Bogoslužjem i paljenjem Badnjaka, večeras su u vinkovačkom pravoslavnom hramu Silaska Svetog Duha na Apostole, vjernici koji Božić slave prema julijanskome kalendaru proslavili Badnjak i najavili Kristovo rođenje.

Večeras su u vinkovačkom pravoslavnom hramu Silaska Svetog Duha na Apostole, vjernici koji Božić slave prema julijanskome kalendaru proslavili Badnjak i najavili Kristovo rođenje. Večernje bogoslužje u predvečerje Božića služio je protojerej stavrof Predrag Azap, paroh vinkovački koji je poželio vjernicima da blagdan Božića dočekaju i proslave u duhu ljubavi i mira te duhovnog i tjelesnog zdravlja.

- Vjera, nada i ljubav neophodne su za ljudsko postojanje i misija su svakog tjelesnog zdravlja. Vjera i nada su u duši mnogih Slavonaca. San mladih Slavonaca i Šokaca i svih Vinkovčana je bio da uživaju plodove svoga rada na zemlji, ali nažalost statistika je neumoljiva. Samo prošlog mjeseca bilježi se da je više od 500 mladih ljudi napustilo Vinkovce i otišlo u zapadni svijet i skandinavske zemlje - rekao je paroh Azap dodajući kako je parohijska zajednica preduvjet uspjeha i opstanka ali zahtjeva trpljenje, istrajnost i razumijevanje.

- Zajednica podrazumijeva i braću drugih vjeroispovijedi s kojima stoljećima živimo ovdje rame uz rame u gradu na Bosutu. Samo okrenuti jedni prema drugima i otvoreni jedni za druge možemo ujediniti ovaj grad i krenuti dalje pogleda usmjerenog prema budućnosti kojom je jedino moguće prevladati sve nedaće iz prošlosti - rekao je vinkovački paroh i izrazio žaljenje što ovoga Božića neće služiti božićnu liturgiju u hramu sv. Velikomučenika Prokopija u Rajevu Selu, za čiju je parohiju također nadležan, a razlog je što hram u Rajevu selu još nije obnovljen nakon svibanjske poplave koja je zadesila istočni dio županjske Posavine. U Rajevo Selo od pedesetak pravoslavnih obitelji, u domove se do sada vratilo samo njih pet, a, kako je rekao paroh Azap, obnoviteljski radovi na hramu na kojem je šteta od poplave procijenjena na oko 700.000 kuna, još nisu započeli.

>>Srpski mediji o hrvatskom državnom vrhu na domjenku povodom pravoslavnog Božića

>>Karamarko: Neka ovaj dan unese radost i nadu u našu zajedničku domovinu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije