Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkriće

Vinkovački i engleski arheolozi pronašli vrijedne nalaze

Miroslav Flego
11.04.2014.
u 15:58

Njihovi Tragači na ostave prikazuju se i na History Channel - kaže Hrvoje Vulić, arheolog kustos vinkovačkog muzeja

Engleska skupina arheologa koja istražuje arheološke lokalitete uz pomoć detektora za metal, pet dana je s vinkovačkim arheolozima istraživalo lokalitete u Vinkovcima i okolici na kojim su pronašli mnoštvo vrijednih nalaza.

- Zajedno smo obavili terenske preglede i manja istraživanja i pronašli impresivan broj predmeta. Pronašli smo predmete iz avarskog razdoblja, srednjovjekovni srebrni novac, rimski novac i ukrasne predmete, a posebno je zanimljiv i vrijedan keltski brončani i srebrni novac iz 1. stoljeća prije Krista jer je vrlo rijedak u našim krajevima. Prijatelji iz Engleske uz istraživanje, snimaju i televizijski serijal Hoard Hunters (Tragači na ostave) u kojemu upoznaju gledatelje s arheološkim iskapanjima širom Europe pa su došli i kod nas znajući da smo arheološki zanimljivo područje na što ih je uputio Vinkovčanin Steve Gaunt koji nas je i povezao.

Njihovi Tragači na ostave prikazuju se i na History Channel - kaže Hrvoje Vulić, arheolog kustos vinkovačkog muzeja. Ostava je u arheološkom žargonu, mjesto u iskapanjima gdje je pronađena skupina novčića ili drugih predmeta. Od prijatelja iz Engleske, vinkovački muzej je dobio sofisticirani detektor za metal, a Marko Nikolašević iz Ministarstva kulture pojasnio je kako je uporaba detektora kod nas uređena zakonom i smije se koristiti samo uz suglasnost i dozvolu nadležnog muzeja i sve što se pronađe, u vlasništvu je Hrvatske pa će tako i ovi predmeti što su pronađeni, biti pohranjeni u vinkovačkom muzeju. Iako se detektori u svijetu koriste već 60-tak godina, u nas su još novina pa je ovaj detektor među najsuvremenijima u Hrvatskoj.

>> U Zadru predstavljen vrijedan arheološki nalaz Mala od Caske

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije