Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šef eu u srbiji

Vincent Degert: Podjela Kosova nije na dnevnom redu EU

vincent degert
VL
12.07.2010.
u 09:34

U igri su ideje o modelu Njemačke, Italije i Austrije, Velike Britanije i Sjeverne Irske, a Degert podsjeća i na model Švedske i Finske.

BEOGRAD - Šef  izaslanstva Europske unije u Srbiji Vincent Degert izjavio je da podjela Kosova "nije na dnevnom redu EU", ali da postoje "mnoge ideje" kako riješiti ovo pitanje pa se mogu čuti ideje o modelu Njemačke, Italije i Austrije, Velike Britanije i Sjeverne Irske, a Degert podsjeća i na model Švedske i Finske, ali se o podjeli Kosova ne razmišlja, piše beogradski B92.

Degert je naglasio da "nijedna zemlja članica nije za podjelu Kosova, jer se boje da bi to imalo negativne posljedice za sigurnost te da bi dovelo do domino-efekta u regiji, ali i u svijetu".

- Upravo su to smjernice koje nas trebaju voditi do dugotrajnog, mirnog i održivog rješenja, za obje strane - rekao je Degert.

No, šef srbijanske diplomacije Vuk Jeremić u izjavi Blicu tvrdi kako će se Srbija u UN-u izboriti za nove pregovore uzdajući se u mišljenje Međunarodnog suda pravde u Haagu o legalnosti proglašenja neovisnosti Kosova koje bi, kako srbijanski mediji najavljuju, trebalo biti objavljeno krajem srpnja.

- Logično bi bilo da se na Glavnoj skupštini UN formira većina koja drži da se do kompromisnog rješenja za Kosovo može doći isključivo novim pregovorima. Rasprava na Glavnoj skupštini bit će trenutak istine i vjerojatno najkritičnija epizoda u našoj diplomatskoj strategiji. Njezin će ishod prelomiti buduću putanju kosovskog procesa. Sasvim sigurno bit će nam neusporedivo teže nego prošli put, ali mi nemamo izbora - moramo se izboriti za većinu - kaže Vuk Jeremić najavljujući korake koji predstoje nakon što Međunarodni sud pravde objavi mišljenje o neovisnosti Kosova. Jeremić dodaje da prema informacijama "iz različitih izvora imamo razloga za optimizam" i očekuje "kako Sud neće podržati kršenje međunarodnog prava dajući legitimitet jednostrano proglašenoj neovisnosti".

Ključne riječi

Komentara 17

AC
^acide-
12:49 13.07.2010.

Bravo tartufo standup, ša da ti pričam kad sve znaš !

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
09:58 12.07.2010.

S Albancima smo krvno povezani a sa srbima nas samo veze zlo.

OB
-obrisani-
23:32 13.07.2010.

ma kako je krenulo po srbiju pitanje je samo kako ce ona biti na kraju podijeljena :))))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije