Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
atraktivna lokacija

Vila na Žnjanu nova utvrda splitske 'željezne lady' N. Bečić

\'Split.14.07.2011. Kuca predsjednice splitskog gradskog vijca Nevenke Becic,sestre gradonacelnika Zeljka Keruma.Iza nje kuca vijecnika Obada u izgradnji zbog koje se navodno bune susjedi da je izgrad
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/3
15.07.2011.
u 12:00

Zbog ovih čuda arhitekture mijenjao se i detaljni plan uređenja prostora Trstenik – Radoševac.

Nedaleko od trenutačno najpopularnije i najnapučenije splitske plaže, na Žnjanu i mjestu na kojem je papa Ivan Pavao II. služio misu prije trinaest godina, Nevenka Bečić, sestra gradonačelnika Željka Keruma, prva dama Gradskog vijeća koju mnogi nazivaju “željeznom lady”, gradi kuću u koju se s obitelji, premda je nedovršena, već uselila.

Prvi su joj susjedi splitska liječnička obitelj Obad. Dr. Baldo Obad vijećnik je u Gradskom vijeću Splita, član Kerumove Hrvatske građanske stranke. U neposrednoj blizini Bečićeve i Obadove vile nedovršeni je hotel splitskog gradonačelnika.

Navikli su već Splićani na “ziđanje” vila na atraktivnim lokacijama uz more, poglavito po Marjanu i Žnjanu, ali zdanje Obadovih dobrano je uznemirilo prve susjede. Od buke građevinskih strojeva ne mogu živjeti, a ne znaju ni koliko će Obadova vila “ići u visinu”. Čini im se da će imati sedam etaža, a u toj zoni dopušteno je najviše pet. Pribojavaju se da će im zakloniti lijep pogled jer s ponistre se vidi Šolta, Brač...

Klinika ili sanatorij

Susjedi Obadovih tražili su na uvid građevinsku dozvolu za zdanje čiji su investitori, prema njihovim saznanjima, Marko i Ivanka Obad, a izvođač radova je tvrtka Gilan d.o.o.

Pokušali su doći do građevinske inspekcije, međutim, dežurni inspektor im je rekao da se obrate voditeljici koju mogu dobiti samo dvaput na mjesec, kad prima stranke, od 9 do 11 sati!

U međuvremenu, dok čekaju ponedjeljak kad se nadaju da će ih voditeljica primiti, zvali su i Ministarstvo prostornog uređenja u Zagrebu. Rekli su im da napišu predstavku “u vezi s tim ima li obitelj Obad građevinsku dozvolu za objekt sa sedam etaža”.

Stanari su prekjučer održali sastanak na kojem su raspravljali i o tome hoće li upomoć pozvati “sedmu silu”. No, nepozvana, pojavila se Ivanka Obad, čija se vila, kažu susjedi, ukopava kako se ne bi vidjelo koliko ima etaža. I. Obad rekla im je da se sve gradi legalno i naglasila kako je napravljena izmjena detaljnog plana uređenja prostora za tu zonu. Tko im je kriv što oni to ne znaju, dodala je Ivanka Obad. Susjedi joj ne vjeruju. Sumnjivo im je sve, posebice zato što se gradi užurbano. Građevinari i strojevi rade od 7 do 18 sati, buka strojeva prevelika je, čini im se da svakog dana “naraste” po jedna etaža.

– Najgore je od svega što su oni vladari našeg grada i što im nitko ništa ne može. Povezani su s Kerumom i njegovima. Mi zovemo policiju zbog buke, a policajci nam kažu: “Sve je dopušteno” – žale nam se ogorčeni susjedi, koji pojedinačno ne žele u medije.

Susjedi su doznali da se vila Obadovih gradi kao stambeni, a u stvarnosti će to biti i poslovni objekt. Nagađa se da će tu Obadovi imati kliniku, nekakav sanatorij. Ništa čudno, vele. Godinama imaju polikliniku na Poljičkoj cesti u Splitu.

Do vile Obadovih dolazi se preko puta obitelji Bečić. A, Splićani još nisu zaboravili da je za uređenje puta Grad platio vlasnicima, odnosno Kerumu, Obadovima i Bečićima, više od milijun kuna, dakle, novcem poreznih obveznika.

Nazvali smo vijećnika Baldu Obada, želeći maksimalno poštovati pravila struke, da čujemo i “drugu stranu”. Zamolio je da ga nazovemo za dvadesetak minuta. Poslije je isključio mobitel!

Mnogi postavljaju pitanja tko je projektirao zgrade obitelji Bečić i Obad i koliko će se novca u njih uložiti. Na izgled i nisu baš “bajkovite”. No, nikad se ne zna.

Arhitekti pojma nemaju

Poznatiji splitski arhitekti pojma nemaju o tim zdanjima.

– Što se mene i mog mišljenja tiče, mislim da smo upropastili sve, od Poška pa nadalje – rekao nam je arhitekt Vjeko Ivanišević.

A arhitekt Srđan Šegvić potvrdio nam je da je on autor izmjena detaljnog plana uređenja prostora Trstenik – Radoševac koji je na snazi i koji investitori moraju poštovati, a koji je platio Grad Split. Međutim, naglašava Šegvić, ništa ne zna o objektima koje grade Obadovi i Bečići pa ni o tome tko ih je projektirao.

Dok susjedi Obadovih čekaju da ih primi šefica građevinske inspekcije, vila Obad raste kao “gljive poslije kiše”. Iako je u Splitu, u “debelom” hladu, 37 Celzijevih stupnjeva.

Komentara 14

SW
swimm
13:17 15.07.2011.

uz sve ostalo jos i ovo....\"koju mogu dobiti samo dvaput na mjesec, kad prima stranke, od 9 do 11 sati!\" fantazija:((((((

BK
bez.komentara
12:18 15.07.2011.

Spličani - dabogda vam Kerum ostao ZAUVIJEK gradonačelnik!

Avatar that_good
that_good
12:22 15.07.2011.

smiješno, kolike se to utvrde rade od gradskog novca, koliko su još para oprali da se ne zna i u što su uložili to, pa onda opet glasujte za \"trgovca gradonačelnika\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije