Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uoči izbora

Viktor Orban u svađi s EU, ali ipak mijenja ustav

'Der ungarische Ministerpräsident Viktor Orban steigt am Mittwoch (26.10.2011) in Brüssel aus dem Wagen. Die Staats- und Regierungschefs der EU sind zu einem Sondergipfel in Brüssel zusammengekommen.
Oliver Berg/DPA/PIXSELL
19.09.2013.
u 19:00

Paradoks je da se istodobno hvali suverenošću i mijenja odredbe ustava koje smetaju EU

Dok se Zoran Milanović bori s Viviane Reding, njegov kolega u Mađarskoj Viktor Orban morao je popustiti i "popraviti" mađarski ustav u dijelovima koji su Europskoj komisiji i povjerenici za pravosuđe bili najsporniji. Orban je već nekoliko godina u svađi s Komisijom zbog brojnih razloga, od udara na medije uz pomoć zakona, promjena ustava kojim je udario na pravosuđe i ljudska prava, do ekonomskih mjera, ograničavanja ustavnog suda i neovisnosti narodne banke.

Optužbe protiv Reding

Zanimljivo je da je u obranu od prozivki iz Bruxellesa Orban izabrao slična sredstva kao hrvatski premijer Milanović, pokušavajući posvađati povjerenicu za pravosuđe Viviane Reding i predsjednika EK Josea Manuela Barrosa. Pa je mađarski ministar uprave i pravosuđa doveo u pitanje i nepristranost Viviane Reding, njezinu kvalificiranost, a uskoro su se pridružili i mađarski mediji, razvijajući tezu kako je Reding, inače pripadnica desnog političkog spektra kao i Orban i njegovi narodnjaci, udarila na Budimpeštu u želji da osvoji glasove liberala i socijalista neophodnih da se popne na mjesto predsjednice Europske komisije. Iz Zagreba se, pak, V. Reding optuživalo da je stroga prema Hrvatskoj jer pripada suprotnoj političkoj opciji te se također vjerovalo da je Barosso neće podržati.

Spor između Mađarske i Europske komisije traje godinama, a neki su novinari znali pitati Reding je li Europska komisija dovoljno stroga prema Mađarskoj. Kako bilo, za razliku od Milanovića, Orban ima nevjerojatnu, dvotrećinsku većinu u parlamentu, a popularnost posljednjih dana nabrijava i antibankarskim izjavama, najavljujući pritisak na njih da izađu u susret prezaduženim obiteljima, slično kao što to u nas čini iznimno popularni ministar financija Slavko Linić. – Mađarska je suverena, neovisna država. Banke i velike kompanije koje imaju monopol moraju se naviknuti na novu situaciju. Era kolonizacije i velikih profita je gotova – kazao je mađarski premijer u parlamentu, izjavu su prenijeli svjetski mediji, što mu je zacijelo donijelo koju trunčicu više mjesta u srcima birača koji će iduće godine odlučivati o Orbanovu trećem premijerskom mandatu.

Nema Che Guevare

Doduše, njegova je stranka i dalje u velikoj prednosti pred socijalistima pa nema razloga za veliku brigu, ali valja pridobiti one koji još nisu odlučili, kojih je razmjerno puno. Neki su promatrači skloni Orbana proglasiti nekom vrstom europskog Che Guevare zbog borbe protiv banaka, velikih korporacija i puno toga što tišti mnoge ljude uhvaćene u zamku prekomjernog zaduženja i rada za sve manju plaću.

– Nema ni govora o tome, Orban samo primjenjuje neku vrstu bandićevskog populizma – kaže mr. politologije Tomislav Bonić koji se bavio i neobičnim dosezima mađarskog ustava donesenog pod Orbanovom dirigentskom palicom.

"Bog neka blagoslovi Mađare", prva je rečenica mađarskog ustava, koja isključuje sve koji nisu ni Mađari ni vjernici.

– Čak su i Poljaci, koji su na glasu kao veliki katolici, to izbjegli i u temeljnom zakonu spominju i one koji vjeruju u univerzalne opće etičke norme – kaže Bonić.

Kad je Europski parlament izglasao rezoluciju kojom se od Mađarske tražilo da promijeni ustav, protiv te rezolucije bili su pripadnici Europske pučke stranke te objasnili kako je riječ o tome da europske ljevičarske stranke nastoje nametnuti svoje stavove te da Europski parlament nije mjerodavan da sudi i govori ljudima kako da žive. Orban se ovih dana hvali da je spasio Mađarsku od sudbine Grčke jer je zemlju nakon devet godina izvukao iz zone prekomjernog deficita, da će gospodarstvo iduće godine rasti dva posto te zakucava i bod protiv protivnika socijalista:

– Banke su navikle biti snažne, socijalističke vlade pred njima su se klanjale. Sad se banke moraju prilagoditi Mađarima – rekao je Orban.

Mađarska se ipak oko ustava morala prilagoditi zahtjevima iz Bruxellesa i ukinuti i odredbu prema kojoj se političke stranke ne bi smjele oglašavati u privatnim medijima u izbornoj kampanji, kao i ovlast vlade da uvodi nove poreze u slučaju nevolja s otplatom državnim zajmova. Je li Orban zaista uspio revitalizirati mađarsko gospodarstvo, još nije jasno, ali njegov je udar na neke temeljne vrijednosti siguran.

>>Orban bankarima: Era kolonizacije je gotova. Nema više ekstraprofita

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije