Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hillary u šoku:

Vikali joj Monica, Monica, a onda je i gađali cipelama

hillary clinton (1)
AFP/PIXSELL
16.07.2012.
u 08:19

Bijes sekularnih Egipćana izazvala je izjava Clintonove da islamistički predsjednik treba preuzeti zemlju. Zlobno su se sjetili afere Lewinsky da joj se narugaju...

Dok je u Bijeloj kući prije nešto više od godinu dana gledala prijenos likvidacije Osame bin Ladena, američka državna tajnica Hillary Clinton vjerojatno nije ni sanjala da će je masa demonstranata već sljedećeg ljeta usred Egipta zasipati rajčicama uz povike da njena politika podupire džihadiste.

Sjetili se Monice

Naime, upravo je tako završio posjet Hillary Clinton Aleksandriji, u kojoj je državna tajnica svečano otvarala američki konzulat. Izljev gnjeva stanovnika drugog po veličini egipatskog grada nije izazvalo otvaranje diplomatskog predstavništva nego činjenica da se Clintonova samo nekoliko sati prije sastala s egipatskim predsjednikom Muhamedom Mursijem kojemu je savjetovala da “preuzme punu kontrolu nad svojim uredom” iako je novoizabrani predsjednik član Muslimanske braće, prilično radikalne islamističke grupacije koju samo vojska sprečava da uvede šerijatski zakon u zemlju. Samo nekoliko sati nakon što je javnost doznala za poruke izrečene na tom sastanku, masa se okupila pred zgradom novog konzulata u Aleksandriji i zasula kolonu vozila u kojima je Clintonova stizala na ceremoniju otvaranja novog ureda. Uz kišu rajčica, cipela i plastičnih bočica s vodom koje su bacane na vozila, ulicama su odjekivale parole i uzvici, a najglasniji povik bio je “Monica, Monica, Monica”. Demonstranti su se, naime, sjetili Monice Lewinsky, praktikantice u Bijeloj kući koja je s Billom Clintonom u vrijeme dok je on još bio predsjednik, a Hillary samo prva dama, održavao intimne odnose.

– Ako je to demokracija kakvu zastupa SAD, onda nam demokracija ne treba. U Egiptu uz vladavinu Muslimanske braće nitko neće biti slobodan, ni muslimani ni kršćani ni bilo koja manjina – rekao je za AP Ahmed Abdel Alim, jedan od demonstranata iz mase koja je kolonu vozila dočekala salvama povrća i pogrdnim poklicima.

Iako je Mursi pobijedio na nedavnim predsjedničkim izborima, stvarnu vlast u Egiptu i dalje ima Vojno vijeće koje upravlja zemljom. Egipatski je parlament raspušten, ključne ministre u vladi, koja još i ne postoji, također će imenovati ovo vojno tijelo, pa većina umjerenih egipatskih muslimana te pripadnici koptske manjine, kojih je u Egiptu oko 12 milijuna, vide kao zalog sekularizma države.

Tantawi drži kontrolu

Generala Tantawija, predsjednika Vojnog vijeća, mnogi bi umjereni Egipćani vidjeli na čelu države umjesto predsjednika Mursija koji je svojedobno nemuslimane i žene proglašavao manje vrijednim ljudima koji se ne smiju natjecati na državnim izborima. Upravo zbog toga nije trebalo dugo da se veliki broj demonstranata okupi na ulicama i “vatreno dočeka” američku državnu tajnicu, pogotovo nakon što je na egipatskoj televiziji emitirana i njezina izjava kako se vojska ne treba miješati u politiku.

– SAD će pomoći da se vojska vrati svojoj ulozi, a to je samo osiguravanje nacionalne sigurnosti – jedna je od izjava Hillary Clinton koja je razjarila Egipćane. Državna tajnica sastala se i s generalom Tantawijem, no detalji tih razgovora nisu poznati. No general je samo nekoliko sati nakon završetka razgovora ponovno napao Mursija javno poručujući da islamski fundamentalisti dominiraju egipatskom politikom. Clinton je pak iskoristila svoj govor pri otvaranju konzulata kako bi uvjerila javnost da se SAD ne miješa u unutrašnje stvari Egipta.

– Bilo je sumnji da SAD favorizira jednu stranu, ali samo Egipćani mogu izabrati buduću vlast – poručila je Clintonova.

Ključne riječi

Komentara 34

BB
brle brkić
08:41 16.07.2012.

Baš su nezahvalni ti egipćani a hilarica im donijela demokraciju.

PA
Perfidious Albion
08:57 16.07.2012.

Clinton je prosvjednicima poručila da se Amerika ne bavi "izborom pobjednika i gubitnika" izbora u Egiptu. ================================================================ Bavi se, bavi se i te kako...svuda u Hrvatskoj, Rusiji, Siriji, Venezueli, Iranu............... po svakoj zemlji svijeta. Jedino te legtimiziraju ako si politicar i primas instrukcije iz njihove ambasade u svojoj zemlji ili direktno od Monice.

BR
BratCroat
11:38 16.07.2012.

Borat za predsjednika US and A!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije