Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vijeće za obranu

Sljedeće godine odluka koje borbene zrakoplove kupuje RH nakon MiG-ova

07.04.2015., Zagreb - Sjednica Vijeca za nacionalnu sigurnost odrzana je u Uredu Predsjednice Kolinde Grabar Kitarovic u Vili Prekrizje.  Kolinda GrabarKitarovic, Zoran Milanovic. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
07.04.2015.
u 21:42

Borbena eskadrila ostaje, a 2016. odluka o tome koji će zrakoplovi biti odabrani kao zamjena za MiG-21

Treći sastanak predsjednice Republike i premijera, posvećen pitanjima državne obrane, bio je do sada njihov najkvalitetniji susret, u kojem, osim manjih iskrica, nije bilo iskazanih sukoba ni sporenja, tako da se može zaključiti kako je, o ovim pitanjima, počela prava, korektna kohabitacija dvaju, za obrambena pitanja, najodgovornijih političara u Hrvatskoj, kazao je za Večernji list jedan od sudionika sjednice Vijeća za obranu, koju su zajednički sazvali predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Zoran Milanović. To je kasnije potvrdio i premijer Milanović u izjavi koju je dao u Rijeci. Sjednica je održana u prostorima Vile Prekrižje, na sjeveru kompleksa Ureda predsjednice na Pantovčaku, a trajala je nešto više od dva sata.

U skladu s mogućnostima

Do kraja godine posebno Stručno povjerenstvo Ministarstva obrane pripremit će temeljitu analizu i sve relevantne pokazatelje koji su potrebni kako bi se 2016. donijela konačna odluka o izboru borbenih zrakoplova – jedna je od najupečatljivijih vijesti koja stiže sa sjednice Vijeća.

Osim odluke koja osigurava suglasnost sviju o budućnosti borbene komponentne HRZ-a i, napokon, zamjeni isluženih MiG-ova 21, u uvodnim izlaganjima ministra obrane Ante Kotromanovića i načelnika Glavnog stožera OSRH generala Drage Lovrića Vijeće je informirano kako, opet napokon, ljetos počinje i gradnja prvog Obalnog ophodnog broda HRM-a, a prvi od pet jednakih patrolnih brodova bit će sagrađen sredinom 2016. Nakon studije o nadzoru zračnog prostora, uvodničari, Kotromanović i Lovrić izlagali su o planu modernizacije OS RH, a potom su se svi članovi Vijeća složili da je potrebno održavati dinamiku provedbe ključnih projekata modernizacije, koji su naznačeni u Dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga 2015.-2024. Osim obalnih ophodnih brodova, suvremenih topničkih sustava (haubica) PzH-2000 te ostalih programa modernizacije, posebno je upozoreno na prioritetnu modernizaciju radarskih sustava (Peregrine) za nadzor pomorskog područja RH. Okupljeni su se složili i o preporuci NATO-a o potrebi zadržavanja postojeće razine obrambenog proračuna. Naprotiv, proračun valja postupno povećavati, u skladu s realnim gospodarskim mogućnostima Hrvatske.

Izbjegnute sporne teme

Na dnevnom je redu bila i rasprava o potrebi izgradnje snažne pričuve kako bi se u novonastalim političkim i sigurnosnim okolnostima kompenzirao nedostatak u broju profesionalnih vojnika. Istaknuto je da RH ima potrebe za 20.000 pričuvnih vojnika. Premijera je zanimalo kako se došlo baš do te brojke, no ona se već prije spominjala u Dugoročnom planu razvoja koji je sastavilo Kotromanovićevo ministarstvo. Vijeće je upoznato i s planovima o nabavi drugih helikoptera i bespilotnih letjelica. Zanimljivo, na sjednici Vijeća nitko nije pokretao pitanje eventualnog vraćanja obveznog vojnog roka niti je razgovarano o skandalu s bijegom pilota "Krila Oluje", što znači da je u organizaciji sjednice pažljivo izbjegavan "materijal" zbog kojega bi moglo doći do jačeg sporenja između Vlade i Ureda predsjednice.

>> Grabar-Kitarović i Milanović razgovarali o modernizaciji Oružanih snaga

>> Milanović: Sastanak je bio jako dobro pripremljen

Komentara 55

HO
Hodajucalaz
22:35 07.04.2015.

Uvjek isti komentatori iz "inostranstva" molim ovdje se radi o sigurnosti naše Hrvatske i volite svoju otadžbinu samo dio koliko mrzite sve hrvatsko, Hrvatsku i bit će vam puno lakše. Imate li vi portala u otadžbini ili možda ne znatee svoje pismo pa ovdje komentirate.

MO
mojazemlja
22:19 07.04.2015.

General lovrić(na slici)ima 12 odlikovanja.Još jedno i stiže najodlikovanijeg Zagorca.Ratnici,nema šta.

GU
General_U
22:00 07.04.2015.

ima da joj zoki iz ruke jede ako je bude slušao možda od njega nešto i bude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije