Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Predsjednik Haškog suda komentirao Praljkovo samoubojstvo pred Vijećem sigurnosti

"Odsustvo rata ne znači mir, posebno u BiH" poručio je posljednji predsjednik ICTY-ija.
06. prosinca 2017. u 18:02 66 komentara 21330 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carmel Agius i predsjednik MICT-a, tijela koje nasljeđuje Haški sud, Theodor Meron ocijenili su danas na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku kako je ICTY ostavio snažno nasljeđe i ostvario svoju misiju progona pojedinaca odgovornih za ratne zločine.

Serge Brammertz SERGE BRAMMERTZ 'Zločine nisu počinile nacije ili narodi. Počinili su ih pojedinci'

Uspostava ICTY-ija jedan je od najponosnijih trenutaka međunarodne zajednice, istaknuo je Agius. "Ponosan sam što danas pred Vijećem sigurnosti mogu reći: ispunili smo misiju", rekao je posljednji predsjednik Haškog suda podnoseći izvještaj o radu ICTY-ija. Haški sud krajem godine prestaje s radom a njegov nedovršeni posao preuzima MICT.

On je istaknuo da je sud nepristrano, neovisno i učinkovito donosio presude pojedincima, a ne narodima ili vladama.  Agius je istaknuo da zatvaranjem Haškog suda ne završava posao na progonu odgovornih za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.  "Veliki broj zločina tek treba procesuirati pred nacionalnim pravosuđima, a tisuće žrtava još vapi za pravdom", kazao je Agius i pozvao međunarodnu zajednicu da podrži te napore. "Odsustvo rata ne znači mir, posebno u BiH" poručio je posljednji predsjednik ICTY-ija.

Agius je poručio i da je Haški sud svojim pravnim normama primjerice u slučaju tretiranja silovanja "izmijenio krajolik međunarodnog prava". Osvrnuvši se na samoubojstvo generala Slobodana Praljka kazao je kako je to što se dogodilo bilo vrlo nesretno, ali da to ne smije zasjeniti nasljeđe i presude koje je donio haški sud. Upozorio je da se neki pokušavaju eksploatirati taj slučaj i da se to ne smije dozvoliti.

 Predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT), tijela koje nasljeđuje ICTY, Theodor Meron kazao je kako je taj sud predstavljao "istinski iznimnu prekretnicu u međunarodnoj pravdi". Podsjećajući da je osnivanje suda prije 24 godine bilo praćeno sumnjama od toga hoće li osigurati uhićenja do toga hoće li zaživjeti i osigurati da krivci odgovaraju, Meron je kazao kako je nadmašio i najoptimističnija očekivanja i ojačao same temelje međunarodnog humanitarnog prava.

Sud je pokazao da se i najkompliciraniji predmeti mogu voditi u skladu s najvišim standardima.  On je napomenuo da MICT vodi žalbeni postupak u predmetima Šešelj i Karadžić te ponovljeno suđenje u predmetu Stanišić i Simatović.  Pravomoćnu presudu u predmetu Šešelj najavio je za prvu polovicu 2018., a presudu Karadžić krajem 2019.   

Galerija: Potpisivanje knjige sućuti za Slobodana Praljka

1 / 12
Knjiga žalosti za Slobodana Praljka
Slobodan Praljak Smatrali su ga genijalcem Nepoznati Slobodan Praljak - Obiteljsku kuću dao je mladoj obitelji bez stana praljak Borislav Ristić Praljak je ispio žuč hrvatske izdaje iz svjetske kuhinje Kitarović i Guterres RAZGOVOR U NEW YORKU Grabar-Kitarović i Guterres: Presude za zločine su presude pojedincima a ne državama
Kairo: Svjetsko prvenstvo u rukometu, Danska - Hrvatska
REAKCIJE NA UTAKMICU
Evo što pišu danski mediji, gotovo svi su koristili riječ koja silno boli Hrvate nakon poraza
Bruketa&Žinić&Grey
Bruketa&Žinić&Grey
Ideje koje donose rezultate
 • Avatar Mrki medvjed
  Mrki medvjed:

  "Samoubojstvo Praljka je bilo vrlo nesretno!" Pa i sam rat je bio nesretan. Onako kako ste sudili po zapovjednoj odgovornosti, kad bi se primjenio isti princip na Haški sud ( zašto ne ? ), gospodine Carmel Agius Predsjedniče suda Vi ... prikaži još! bi ste već trebali biti uhićeni po zapovjednoj odgovornosti, zbog toga što niste spriječili samoubojstvo generala Praljka!

 • Avatar dobry
  dobry:

  "Veliki broj zločina tek treba procesuirati pred nacionalnim pravosuđima,...". Bit će još svašta, a ovi naši još uvijek nespremni.

 • samograd:

  Ovaj sud je poručio Srbiji da za 50 god može krenuti opet da dovrši plan velike srbij e a da neće biti kažnjena , srbija je izazvala rat ,izgubila ga, a nagrađeni teritorijem ! ? Dobili smo srbiju na dva ... prikaži još!dva sata od Zagreba , a ovi sotonski podijelili krivnju . A masa hrvatske mladeži presudu je dočekala uz srbijanske cajke po lokalima ,većini te djece su roditelji bili branitelji al se nisu udostojijli ispričati svojoj djeci istinu o ratu , i što je bilo 91 -95 . Pa možemo slobodno dočekati za koje vrijeme vidjeti srbiju na moru !