Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica u New Yorku

Vijeće sigurnosti UN-a prvi put raspravlja o umjetnoj inteligenciji

FILE PHOTO: Illustration shows Google, Microsoft and Alphabet logos and AI Artificial Intelligence words
DADO RUVIC/REUTERS
18.07.2023.
u 10:45

Vlade diljem svijeta razmišljaju kako umanjiti opasnosti AI-ja koji bi mogao iz korjena promijeniti svjetsko gospodarstvo

Vijeće sigurnosti UN-a održat će danas u New Yorku prvu službenu sjednicu o umjetnoj inteligenciji, nakon što je Velika Britanija pozvala na međunarodni dijalog o njezinu utjecaju na globalni mir i sigurnost. Vlade diljem svijeta razmišljaju kako umanjiti opasnosti od te vrste tehnologije koja bi mogla iz korjena promijeniti svjetsko gospodarstvo i preoblikovati međunarodni sigurnosni okoliš.

Britanija ovoga mjeseca predsjeda Vijećem sigurnosti i pokušava se nametnuti kao globalni lider u regulaciji umjetne inteligencije. Sjednicom će predsjedati britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je u lipnju podupro prijedlog nekih vodećih ljudi iz toga područja da se osnuje međunarodno regulatorno tijelo za umjetnu inteligenciju, poput Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Američki milijarder Elon Musk objasnio je u petak na twitteru svrhu osnivanja svoje nove tvrtke xAI za umjetnu inteligenciju (AI) - ispitivati i "razumjeti svemir" te bliska suradnja s njegovim drugim tvrtkama, Twitterom i Teslom. Musk je u audio chatu na Twitteru prvi puta raspravljao o svojoj viziji tvrtke xAI, skrećući na teme o evoluciji Zemlje i krhkosti civilizacije, i šaleći se da bi xAI-jeva misija bila otkriti "što se dovraga zapravo događa?"

POVEZANI ČLANCI:

Osnivanje te tvrtke najavio je u srijedu, nakon što je optužio tvrtke poput OpenAI-ja i Googlea za razvoj tehnologije bez razmatranja rizika za ljude, iz kojih nisu odgovorili na zahtjev za komentar. Po Musku, xAi će nastojati izgraditi "dobar AGI" - kratica za umjetnu opću inteligenciju i odnosi se na AI koja može rješavati probleme poput čovjeka - i kao alternativu Microsoftu, Googleu i OpenAI-ju.

Rekao je i da će xAI blisko surađivati s njegovim tvrtkama Twitterom i Teslom, koristeći javne tweetove za testiranje svojih modela umjetne inteligencije, dok bi s Teslom mogla raditi na softveru umjetne inteligencije. Takav bi odnos imao "uzajamnu korist" i mogao bi ubrzati Teslin rad na samovozećim sposobnostima, rekao je Musk. Također je optužio sve AI tvrtke da obučavaju svoje modele koristeći podatke Twittera na, kako je opisao, nezakonit način.

Musk, koji se zalagao za regulaciju umjetne inteligencije, rekao je da se zalagao za sastanke s dužnosnicima Bijele kuće i naglasio važnost regulacije umjetne inteligencije i na svojim nedavnim sastancima s najvišim vladinim dužnosnicima u Kini. ChatGPT, iznimno popularan chatbot tvrtke OpenAI pokrenut u studenom prošle godine, u lipnju je prvi puta od lansiranja zabilježio mjesečni pad broja posjetitelja i prometa na svojoj web stranici, objavila je analitička tvrtka Similarweb. Svjetski promet na stolnim i mobilnim uređajima na web stranici ChatGPT smanjio se za 9,7 posto u lipnju u odnosu na svibanj.

>> VIDEO Spektakularni prizori metora bolida iznad Hrvatske

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije