Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE većoj integracij

Vijeće mudraca: Eurozoni ne treba zajednička vlada, već jače tržište

Foto: Reuters/PIXSELL
29.07.2015.
u 15:00

Paradoksalno je da aktere koje je država spašavala s jako puno novca sada pozivamo da postanu arbitri koji će nam krojiti makroekonomiju

“Financijsko tržište bolji je regulator od bilo kojeg ministra i vlade”, poručilo je jučer njemačko “Vijeće ekonomskih mudraca”, koje već 52 godine savjetuje njemačku vladu o ključnim ekonomskim pitanjima. Vijeće od pet članova reagiralo je na inicijativu francuskog predsjednika Françoisa Hollandea i njemačkog ministra financija Wolfganga Schäublea, koji predlažu veću integraciju unutar eurozone, kroz zajedničkog ministra financija i zajedničku vladu.

Protiv zaključka Vijeća da ekonomiju i dalje treba prepustiti isključivo tržištu glasao je samo Peter Bofinger, jedini ekonomist u tom tijelu koji zastupa keynesijansku teoriju, odnosno državnu intervenciju u pokretanju ekonomije. Bofinger je istaknuo da su financijsku krizu prouzročili upravo privatni investitori svojim špekulacijama i pogrešnim procjenama.

– Paradoksalno je da aktere koje je država spašavala golemim količinama novca sada pozivamo da postanu arbitri koji će krojiti odgovarajuću makroekonomsku politiku – argumentirao je jedan od najuglednijih lijevih njemačkih ekonomista Peter Bofinger.

Vijeće njemačkih ekonomskih mudraca zaključilo je i da je bolje izbaciti neku zemlju iz eurozone nego je u njoj zadržavati po svaku cijenu.

>> Joschka Fischer: Merkel provodi 'fatalnu' politiku prema Grčkoj

Komentara 2

Avatar Lutkica
Lutkica
19:55 29.07.2015.

Albert Einstein: ne može se problem rješavati istim faktorom koji ga je prouzročio

BU
bufferoverflow25
08:49 31.07.2015.

SAD postoji niti 300 godina, a najveca je ekpnomska i vojna sila na svijetu, europske civilizacije postoje 3000 godina i pola ih polako propada, svako malo netko zarati, nemamo stalnu europsku vojsku, americki diplomati nam se smiju zbog nekoordiniranosti, naravno da trebamo zajednicku vladu i proracun, o vojsci da ne govorim, vrijeme je da stari kontinent ponovno zasja, jer imamo vise nego dovoljno potencijala, samo trebamo skupiti snage i odbaciti nacionalosticki ponos i ujediniti se pod jednom vladom, ne njih 30-tak koji odvojeno odlucuju o svakom aspektu stvari. Puno baba, kilavo dijete...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije