Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Vijeće Europe: Strah oko svinjske gripe bio je neopravdan

Zastupnicima nije jasno na osnovi kojih kriterija je Svjetska zdravstvena organizacijca uopće i donijela odluku o proglašenju pandemije H1N1.
25. lipnja 2010. u 13:08 31 komentara 38 prikaza
gripa
Foto: Filip Brala/Pixsell

Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila je rezoluciju o upravljanju pandemijom H1N1 (svinjska gripa) u kojoj su oštro kritizirali rad Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Zastupnici su zaključili da su vlade europskih zemalja, vodeći se preporukama WTO-a, nepotrebno potrošile mnogo javnog novca i da je među građanima raširen nepotreban strah.

- WTO je prije godinu dana donio lošu odluku. Cijeli svijet se bojao da nam dolazi kuga, gora i od pandemije gripe u 1918. godini. Posljedica toga je da su države potrošile milijarde eura na cijepivo koje nije upotrijebljeno niti će ikada biti – rekao je Paul Flynn, britanski parlamentarac koji je vodio istragu Vijeća Europe.

Parlamentarna skupština VE žali što je WTO odbio objaviti imena svojih članova kao i pripadnika konzultantskih tvrtki koji su sudjelovali u izdavanju preporuka o upravljanju pandemijom svinjske gripe. Mnogi zastupnici sumnjaju da je WTO namjerno, pod pritiskom farmaceutskih tvrtki, precijenio opasnost od pandemije svinjske gripe.

Farmaceutske multinacionalne kompanije su lani samo od prodaje cijepiva za virus H1N1 zaradile između sedam i 10 milijardi eura.

Zastupnicima nije jasno na osnovi kojih kriterija je Svjetska zdravstvena organizacijca uopće i donijela odluku o proglašenju pandemije H1N1.

Stoga Vijeće Europe od svojih zemalja članica traži da iskoriste sva sredstva kontrole kako bi osigurali da privatni sektor na izvlači ekstra profit iz uzbune u javnom zdravstvu.

Danijel Popović
Moja je cura pala u nesvijest kad su nam u banci rekli da mi je Jugoton uplatio milijun maraka za album
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
  • -obrisani-:

    Bilo bi dobro da se sada prisjetimo hrabre ( i jedine) poljske ministrice zdravlja koja je odbila kupiti cjepivo. Tada ju je banda nazivala najpogrdnijim imenima.Prijetili su joj izbacivanjem iz parlamenta i uduzimanjem poslanickog imuniteta da bi je mogli suditi......

  • xaron:

    Svjetska doktorska elita u UN-ovoj WHO je korumpirana, a sto da mi ocekujemo od nasih seoskih doktora. Budimo realni, korupcija ide do svjetskog vrha, u svim oblastima, pa tako i u zdravstvu.

  • zagabria1:

    mediji su inače na najnižim granama od postanka. No svjesno širenje panike u vezi svinjske gripe je događaj kada je umrlo normalno novinarstvo kao struka kojoj se vjerovalo. Sve ovo dalje nakon toga je bjesomučno traženje pažnje aferama i pokušaj ... prikaži još! da se iscijedi još koji dinar kojega za medije ima sve manje