Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA

Vijeće EU zahtijeva potpunu preobrazbu Grčke

Grčka
AFP/PIXSELL
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
16.02.2010.
u 16:23

Program sadrži hitne mjere koje treba primijeniti do 15. svibnja te potporne mjere za dosizanje proračunskih ciljeva u ovoj godini, prije čijeg će se kraja prihvatiti novi niz mjera te još jedan prije početka 2012.

Vijeće EU propisalo je jučer mjere kojima grčka vlada mora do 2012. godine vratiti proračunski manjak sa sadašnjih 12,7 ispod najviše dopuštene razine od tri posto BDP-a, vladin dug sa 113 spustiti ispod najviše dopuštenih 60 posto BDP-a te početi ispravno voditi statistiku javnoga novčarstva. Za početak, ove godine mora smanjiti proračunski manjak na najviše 8,7 posto. Kako će to postići, Vijeće je reklo Ateni, ali nije obznanilo javnosti. Zna se samo da program sadrži hitne mjere koje treba primijeniti do 15. svibnja te potporne mjere za dosizanje proračunskih ciljeva u ovoj godini, prije čijeg će se kraja prihvatiti novi niz mjera te još jedan prije početka 2012., kako bi na njezinu isteku Grčka postala normalna europska zemlja.

O provedbi Atena mora izvješćivati Vijeće najdulje svaka tri mjeseca, što je dvostruko gušće izvještavanje nego za problematične nove članice Bugarsku i Rumunjsku, no prvi izvještaj mora predati već 16. ožujka te još jedan 15. svibnja.

Grčku Vijeće također poziva da “čim prije sastavi i primijeni hrabar i sveobuhvatan paket ustrojnih preobrazba, s mjerama koje pokrivaju plaće te preobrazbe sustava mirovina, zdravstvene skrbi, javne uprave, tržišta proizvoda, poslovnoga okoliša, proizvodnosti i rasta zaposlenosti”.

Ključne riječi

Komentara 8

OB
-obrisani-
17:25 16.02.2010.

Grk i kad pije treba mu jedno 10-tak praznih tanjura na stolu za razbijanje po sali i sad onaj obilazi EU sa vrecom da mu sta udijele .Nije Zapad bogat samo od rada ,ja bih cak rekao da je too rezultat stednje,stednje sa kojom se mi sprdamo kad dodjemo na Zapad.

DO
DoktorAmer
16:55 16.02.2010.

Bolno na kratki rok, ali apsolutno potrebno. Ne mozes u nedogled tjerati sivu ekonomiju, imati milione prekobrojnih u drzavnim sluzbama, trositi enerrgiju na sukobe sa susjedima [Turska, Makedonija, Albanija], imati korumpirane politicare koji \"vode\" gospodarstvo, itd . Sad ce Svabe uvesti red, i vrijeme je. Pouka za Hrvatsku?

RI
riise
17:10 16.02.2010.

Grčka ima tri puta veći vojni proračun (u % u odnosu na BDP) od prosjeka manjih europskih država, a duplo veći od Francuske i UK, zemalja koje imaju najveće vojne proračune u Europi...Jedini razlog zato je Turska...Mnogi analitičari smatraju dada se vojni proračun može skresati, i tako najmanje 3 p.p. smanjiti proračunski deficit, naravno, uz političke i diplomatske napore da se to riješi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije