Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kriza u siriji

Vijeće EU pozvalo Al-Assada da odmah odstupi s dužnosti

bašar al-asad, bashar al-assad
AFP/PIXSELL
23.01.2012.
u 13:24

Europska unija vjeruje da je ostavka sirijskog predsjednika preduvjet za mirnu i demokratsku tranziciju u Siriji

Vijeće Europske unije na današnjem je zasjedanju između ostaloga raspravljalo i o teškoj političkoj situaciji u Siriji, koja je od ožujka prošle godine paralizirana prosvjedima u kojima je dosad poginulo više od 5000 ljudi.

U zaključcima se navodi da je Europska unija i dalje "duboko zabrinuta" zbog "raširenih i sustavnih kršenja ljudskih prava" te još jednom poziva na kraj nasilja. Europska unija također osuđuje "brutalno" gušenje prosvjeda sirijske vlade te poziva predsjednika Bashara al-Assada da odmah odstupi s dužnosti kako bi omogućio mirnu i demokratsku tranziciju.

EU je u ponedjeljak odredila nova 22 pojedinca i osam entiteta koji će, zbog svoje odgovornosti za nasilje, biti podložni restrikcijama, uz napomenu kako će nove mjere biti nametnute samo režimu, a ne civilima. EU će nastaviti suradnju s oporbenim snagama koje se zalažu za nenasilje i demokraciju, poput Sirijskog nacionalnog vijeća.

Europska je unija osudila bombaške napade u Damasku 23. prosinca 2011. i 6. siječnja 2012. kao i napad 11. siječnja u kojima su ubijeni francuski novinar i brojni sirijski civili, a ozlijeđen je i jedan nizozemski novinar. Sirijske vlasti moraju zajamčiti sigurnost novinarima u njihovoj zemlji kako bi mogli nesmetano obavljati svoj posao pružanja nepristranih informacijama, piše u zaključcima Vijeća EU.

EU pozdravlja rezoluciju Arapske lige i njezin zahtjev za podrškom Vijeća sigurnosti UN-a te poziva Siriju na suradnju s Arapskom ligom i pridržavanje njezina akcijskog plana. Europska je unija izrazila i podršku svim članicama Arapske lige u njihovim nastojanjima da se nasilju stane na kraj, a pozdravlja i odluku lige o produženju promatračke misije.

Komentara 10

OB
-obrisani-
16:28 23.01.2012.

A Ja pozivam EK i sva njena tijela da odmah daju ostavku jer su to nametnute nedemokratske institucije koje nisu birane na demokratskim izborima na te funkcije.

TH
thekurcula
14:09 23.01.2012.

A na kojem pravu je zasnovan zahtev jedne nadnacionalne tvorevine u raspadanju da traži od jedne suverene zemlje da joj legalni predsednik odstupi? Osim toga, to ne odgovora ni Rusima ni Kinezima a godine 2012. Rusija i Kina zajdeno jače su od ostatka sveta (u skoroj budućnosti će to obe biti i pojedinačno ali to sad nije tema).

IP
info_punkt
13:34 23.01.2012.

a da pozovete Obamu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije