Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulazak u EU

Vijeće EU: Ispuni li RH očekivanja, pregovori su gotovi do ljeta

jandroković
AFP
Autor
Stojan de Prato
31.01.2011.
u 16:08

– Cilj nam je završiti pristupne pregovore s Hrvatskom do kraja mađarskoga predsjedanja Unijom.

– Cilj nam je završiti pristupne pregovore s Hrvatskom do kraja mađarskoga predsjedanja Europskom unijom, pod uvjetom da Hrvatska ispuni preostala mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja. Tim je riječima mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martony zaključio raspravu o prioritetima mađarskoga polugodišta za europskim kormilom, kojom je u ponedjeljak ujutro otvoren ovomjesečni sastanak Vijeća EU za opće poslove (GAC). Tome su se dijelu sastanka, umjesto
ministara vanjskih poslova EU 27, odazvali uglavnom stalni predstavnici zemalja članica u Bruxellesu. Hrvatsku je nekolicina njih tek jednom rečenicom spomenula, ponavljajući da se pregovore može završiti do ljeta, pa oko toga među državama članicama nije bilo nikakva spora.

Veći je dio GAC-a bio posvećen pripremama za sastanak šefova država ili vlada EU 27, koji će se održati u petak u Bruxellesu, a glavne će mu teme biti energetika i inovacije. Martony je za summit najavio odluku o dovršenju unutarnjega tržišta energije do 2014., te o hitnome djelovanju da se izgradi “nedostajuća energtska infrastruktura”, odnosno mrežni međuspojevi između 15 starih i 12 novih država članica do 2015. ili 2016. Energetska učinkovitost poboljšat će se i jasnim uputama koje će se na nju odnositi u europskim propisima o javnim nabavama, dok će se sigurnost opskrbe povećati uzajamnim upoznavanjem država članica s dvostranim energetskim ugovorima s trećim zemljama.

Martony je potvrdio da je vlada Viktora Orbana u ponedjeljak poslala pismo Europskoj komisiji u kojemu pristaje izmijeniti sporne dijelove medijskoga zakona.Tim je zakonom mađarska vlada bila ovlastila državno Vijeće za glasila, koje čine članovi vladajuće stranke, da procjenjuje izvješćuju li glasila brzo, točno i pošteno o svim važnim temama, te da “prekršitelje” kazni visokim globama.

Komentara 61

OB
-obrisani-
19:25 31.01.2011.

31.01.2011. u 18:31h EUJanez je napisao/la: 31.01.2011. u 18:16h dorijana45 je napisao/la: Sta ste tu napali EU Janeza? Potpuno je u pravu kad kaze da je Hrvatskoj obecano jos 2007me ulazak u EU. Mi vas čekamo, ustvari carinici Boštjan, Gašperr i Matic čekaju na EU granici kod Bregane da pristigne koji autobus koji ide u smijeru Bleiburga..Ali nema hrvatina u Briselu i onaj projekt 2007 EU ulazka postala šala i zajebancija o nesposobnim hrvatinama kod nas u Sloveniji.. -------------------------------------------------------------------------------------------- ah imate DRZAVU tako veliku da je ALBANCI-KURDI I drugi predju PJESICE ZA POLA SATA,ahahahahahahhaha

UT
utatica
06:18 01.02.2011.

Vozač kamionu u SLO izjvio je da radi 16-18 sati dnevno za golu osnosvicu, ne buni se jer njegov gazda jedva čeka razlog da ga otpusti i zaposli Rumunja koji bi vozio u pola cijene, gazda je oduševljen s EUU jer svaki mjesec kupi novi kamion

UT
utatica
23:14 31.01.2011.

U Mađarskoj građani nezadovljni sEU izišli na ulice i krenuli prema parlamentu, policija napravila barikade, očekkuje se ono najgore. O spomenutom događaju u našim tiskovinama i na tv ni riječi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije