Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bubalo o prognozi ek

'Vidi se da RH kaska. Nije provela reforme i procjena je duplo lošija od Vladine'

Krešimir Bubalo
Patrik Macek/PIXSELL
05.02.2015.
u 14:41

HDZ-ov Goran Marić primijetio je da Europska komisija predviđa upola manji rast nego što je Vlada predvidjela proračunom

Prognoza Europske komisije o rastu BDP-a u 2015. godini od 0,2 posto nije pretjerano oduševila saborske zastupnike koji su ponovno ukazali na nedostatak reformi.

- Nisu dovoljno dobre vijesti, ali vesele. Svaki rast nas mora veseliti, ali to nije dovoljno da se izvučemo iz ove krize s obzirom da nam je javni dug 80 posto BDP-a. Najprije da bismo se iz toga izvukli nužne su ozbiljne strukturne reforme, prije svega reforma javne uprave lokalne samouprave, pogotovo reforma pravosuđa i kvalitetan porezni sustav, a tek onda možemo razgovarati o nekom eventualnom većem rastu – kazala je predsjednica Hrvatskih laburista Nansi Tireli.

HDSSB-ov Krešimir Bubalo čestitao je svim članicama EU na predviđenom rastu njihovih gospodarstava.

- Vidi se da Hrvatska kaska, da ne radi, da nije provela strukturne reforme i procjena je duplo lošija od procjene Vlade, prema tome, rasta nema, nama bi bio potreban rast otprilike 4 do 5 posto da bismo sustigli one nešto bolje. Šest godina u recesiji sigurno ukazuje da u prvoj godini mandata ova Vlada nije radila ono što je trebala, to su strukturne reforme, to je regionalizacija, decentralizacija, spuštanje ovlasti na niže razine i buđenje gospodarstva. To je izostalo i sigurno da ovakvi pokazatelji jasno pokazuju da je Hrvatska još uvijek nespremna suočiti se s onim s čime će se morati suočiti krajem 2016., početkom 2017. godine.

Minimalno dobra vijest, statistika uvijek može pogriješiti, ali tko dobro zna političku scenu Hrvatske, zna da uvijek pred izbore određuju razne investicije, što onda pokazuje razliku u BDP-u – kaže Bubalo. HDZ-ov Goran Marić primijetio je da Europska komisija predviđa upola manji rast nego što je Vlada predvidjela proračunom.

- To samo pokazuje da će proračun ponovo biti nestabilan, neodrživ i da će doživjeti rebalans, a to pokazuje da je nositelj ekonomske politike. Politike su donosile pogrešne odluke, ne protukrizne nego prorecesijske, kako fiskalna, tako i monetarna vlast, a to pokazuje da je Hrvatska jedina država koja ima tako dugo razdoblje recesije – kazalo je Marić. Bivši ministar financija Slavko Linić komentira da prognoze Europske komisije ipak pokazuju da Hrvatska napokon može imati pozitivan gospodarski rast.

- Neka su i prognoze, daju određeni optimizam, ali ono što se evidentno pokazuje da su te prognoze mogle biti i jače da smo imali ulaganja u rafinerije, u termoelektranu, hidroelektranu i da smo napokon počeli ulagati u HŽ. Ono što je žalosno da je te prognoze dobrim dijelom ostvario privatni sektor koji je krenuo prema izvozu i tržištu europske zajednice. Na žalost, Vlada je sa krupnim državnim investicijama u infrastrukturu i energetiku potpuno podbacila – tvrdi Linić.

>>'Deficit vam je visoko iznad zadanog cilja, raste jer ste smanjili poreze'

>>Branko Grčić je Milanovićev dežurni optimist bez pokrića

Komentara 4

Avatar Jorge
Jorge
17:24 05.02.2015.

Kad se već ne radujemo stvarnosti, radujmo se prognozama...

UI
Uvijek_iskreno
18:07 05.02.2015.

Sve procjene Vlade su loše, zato i tonemo sve dublje!

LA
larala
15:06 05.02.2015.

ništa bolje ne ocekuje rh ni ako dođe hdz na vlast, sve te reforme po nalogu eu nemaju veze s boljim životom u hr vec sa gorim...politicari prodaju državu, prodaju narod za svoje privilegije i to je osnovni problem od kojeg bi trebali krenuti ako želimo bolje sutra...a, sa sdp-om, hdz-om i njihovim koalicijskim partnerima tonut cemo sve dublje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije