Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPEKTAKULARNI PROJEKT

Građevinski pothvat kakav do sada nije rađen u Hrvatskoj: Pogledajte miniranje u tunelu Kmorjak

Tunel Komorjak
Foto: Hrvatske ceste
1/5
18.12.2020.
u 13:41

Nakon završetka radova na tunelu, započet će radovi na izgradnji mosta Cetina kojim će se premostiti kanjon i spojiti tunel Komorjak s postojećim tunelom Omiš

Nakon probijanje tunela Debeli brijeg na pristupnim cestama Pelješkom mostu prije roka i početka probijanja druge cijevi tunela Učka, stiže još jedna velika vijest, ovaj put o tunelu Komorjak u stijenama iznad Omiša.  

U Hrvatskim cestama kažu da je u kanjonu rijeke Cetine sa splitske strane uspješno odrađena prva faza probijanja novog tunela Komorjak sjever, koji će po završetku biti ukupne dužine 600 metara.

Izgradnja državne ceste od DC8 u čvoru Omiš istok preko kanjona rijeke Cetine do spoja na DC70 dio je velikoga projekta nove obilaznice od Splita do Omiša – nove multimodalne platforme splitske aglomeracije i predstavlja složen pothvat u svakom smislu: prometno-projektnom, oblikovnom i građevinsko-konstruktivnom. 

VIDEO Probijanje tunela Komorjak

Izvođač je tvrtka Strabag, vrijednost radova iznosi 174,46 milijuna kuna (bez PDV-a), dok je ugovorni završetak svih radova predviđen je za tri godine, odnosno u rujnu 2022.. 

Dvotračni promet

U HC-u objašnjavaju da će tunel Komorjak sjever biti namijenjen odvijanju dvotračnog prometa, širine kolnika 7,1 metar i visine 6,85 metara mjerene u tjemenu tunela, a puni proboj očekuje se u travnju 2021. godine.

Radi se prema novoj austrijskoj tunelskoj metodi (NATM) koja uključuje najsuvremenije inženjerske i tehnološke trendove, baš kao i kod nedavno probijenog tunela Debeli brijeg koji isti izvođač radi u sklopu izgradnje Pelješkog mosta. 

Nakon završetka radova na tunelu započet će radovi na izgradnji mosta Cetina kojim će se premostiti kanjon i spojiti tunel Komorjak s postojećim tunelom Omiš, a upravo je to jedna od specifičnosti projekta jer će most počinjati i završavati u tunelima.

– Zadovoljni smo dosadašnjom dinamikom izvođenja radova, a projekt će u konačnici donijeti prometno rasterećenje gradske jezgre Omiša i smanjenje gužvi nastalih za vrijeme ljeta i turističke sezone. Ovim ćemo napokon zatvoriti davnu priču o tunelu koji ne vodi nikamo i poboljšati kvalitetu života stanovnika ovog područja. Osobno sam jako uključen i izvještavan o radovima koji se odvijaju oko grada Omiša i pokušavamo iznaći načine kako ih rješavati što brže i uz što manje neugodnosti za okolno stanovništvo. Hrvatske ceste trenutačno provode veliki broj projekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a konačno spajanje Omiša i Splita brzom cestom sigurno je najvažniji projekt i posvetili smo mu maksimalnu pozornost – rekao je Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta koje su investitor projekta

Uklanjanje nestabilnih blokova

U Cestama kažu da su u tijeku  i pripreme za izvođenje radova uklanjanja detektiranih nestabilnih blokova. Za to je potrebno prekinuti promet na DC70, pa je u tijeku rješavanje problematike prometovanja stanovništva do grada Omiša.

Navode i da je nakon dugo vremena uspješno otvoren most, no postoji još nekoliko izazova na kojima se radi. Poručuju da će lokalno stanovništvo biti obaviješteno na vrijeme o daljnjim koracima. 

Na kratkom potezu od jednog kilometra gorenavedeni radovi obuhvaćaju tunel dužine 600 metara, most dužine 215 metara preko visokog kanjona i iznad postojeće prometnice te ceste i križanja na serpentini. Izvođač u okviru istoga obuhvata ugovora treba dovršiti i 2500 metara ranije sagrađene ceste s dva tunela i križanjem na DC8.

– Gledano po udjelu objekata u trasi, od oko 1000 metara tlocrtne duljine samo nove trase prometnice, u objektima je cca 750 metara ili 75 posto ukupne duljine, a uz činjenicu da se izgradnja odvija u izrazito zahtjevnoj brdsko-planinskoj konfiguraciji terena, ova prometnica građevinski je pothvat kakav do sada nije rađen u Hrvatskoj – poručuju iz HC-a. 

– Drago nam je da svi radovi po fazama teku prema planu u ovim nepredvidivim okolnostima i vremenima. Uz to, posebno nam je zadovoljstvo biti dio još jednog strateškog projekta unaprjeđenja prometne infrastrukture Hrvatske koji će u konačnici donijeti prometno rasterećenje gradske jezgre Omiša na zadovoljstvo samih stanovnika i brojnih gostiju – rekao je Veljko Nižetić, direktor Strabaga d.o.o.

Ključne riječi

Komentara 9

OB
obican
14:49 18.12.2020.

Ovo do sada nije videno. Tunel Ucku su komunjare probili noktima

LL
lijepa_li si
14:21 18.12.2020.

mili moj bože...kopa se, zida se,gradi se u svakom dijelu domovine naše. možda nije politički korektno prema onima koji hrvatsku malo manje vole, međuta što ćeš.

SI
sisavac
14:12 18.12.2020.

probijanje tunela miniranjem je inače dosta uobičajena tehnologija... ne znam čemu ushit.. da ste ikad bili u nekom rudarskom oknu, tunelu, vidli bi da i oni miniraju svako malo. al što kad toga kod nas nema, tko bi u rudare, mi volimo pjevače, cajke, influencere...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije