Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEKA SE MINISTARSTVO

VIDEO Velika šteta za sektor: Pčelar objavio snimke, tisuće pčela opet masovno umire

Foto: Dejan Turk/Facebook
1/2
28.04.2023.
u 11:42

Pčelar Dejan Turk objavio je snimke i fotografije trenutnog stanja koje traje već nekoliko dana. Metalnim lopaticama moraju odstranjivati sve pčele iz košnica, a takvih je, vidljivo je na snimkama, puno

Otklanjanje tisuća i tisuća pčela koje su uginule ponovno postaje dijelom rutine pčelarima u Međimurju koji se posljednjih dana suočavaju s novim slučajem masovnog pomora pčela.

Naime, pčelar Dejan Turk objavio je snimke i fotografije trenutnog stanja koje traje već nekoliko dana. Metalnim lopaticama moraju odstranjivati sve pčele iz košnica, a takvih je, vidljivo je na snimkama, puno. Iako zasad nije točno utvrđeno zbog čega pčele umiru u tolikoj količini, pretpostavlja se da je uzrok tretiranje uljane repice fungicidom.

I predsjednik udruge pčelara Agacija Željko Trupković upozorio je u četvrtak za Večernji list kako je ovo treći put u posljednjih nekoliko godina da je u Međimurskoj županiji došlo do trovanja očela. - I evo, dobili smo i treće trovanje. Šteta je, kao prvo, emocionalna za pčelare. Drugo, velika je i materijalna šteta,po jednoj pčelinjoj zajednici oko 300 eura. Jedan je pčelar u pet dana izgubio 20.000 eura. Za se mogu napraviti analize? Policija i Inspektorat ne čine dovoljno i pozivam ih da se ozbiljnije krene u posao. Već šesti dan imamo trovanje. Koji to fungicid ubija pčele šest dana? Molio bih da se ne pomaže ubojicama pčela – rekao je Trupković, dok je župan Matija Posavec poručio kako će se sanirati materijalna šteta, što od županije i općina, a što od, nada se, ministarstva.

Komentara 1

DU
Deleted user
12:44 28.04.2023.

U Njemačkoj bi osoba koja je to učinila za tako nešto vjerojatno dobila kaznu zatvora francuska če uskoro oformiti ekološku policiju i bit če drastične kazne za ekocide jedino u Hrvatskoj još po Jugoslavenskim zakonima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije