Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI 2024.

Grbin: 'Ne smijem govoriti tko je kandidat za premijera, ali nakon izbora to ćemo uskliknuti'

Peđa Grbin
Foto: Dario Topić
1/9
18.03.2024.
u 16:52

Odluka Ustavnog suda bila je očekivana, ali ostavlja Milanoviću manevarski prostor da ju interpretira kako želi, smatra analitičar Dragan Bagić

Nakon objave odluke Ustavnog suda da predsjednik Milanović mora dati ostavku ukoliko želi biti kandidat na parlamentarnim izborima, sve su oči uprte u sjedište SDP-a na Iblerovom trgu. Očekuje se da će se iz stranke uskoro oglasiti o odluci, ali i najaviti koji je daljnji plan, naročito nakon poruke koju je Zoran Milanović poslao na društvenim mrežama.

Pred sjedištem SDP-a poprilično je užurbano, javlja nam reporter Dario Topić. Pred novinare će oko 16:45 sati stati šef stranke Peđa Grbin. Ranije je Arsen Bauk za Večernji list ispred zgrade Ustavnog suda komentirao da će se odluka Ustavnog suda poštovati.

- Rijeke pravde dolaze, i jao ljudi kakve nam darove donose - započeo je svoje obraćanje Grbin. - Građani RH itekako vide što se događa. pitali ste nas imamo li plan B, ma mi imamo i plan C, imamo sve planove, a ovo je tek jedan od njih. Odluku Ustavnog suda moramo poštovati, ja ne smijem govoriti da je Zoran Milanović kandidat SDP-a za premijera niti da će dobiti mandat za sastavljanje Vlade, kao i da će biti sljedeći premijer, do objave izbornih rezultata, a tada ćemo to uskliknuti - kazao je šef stranke.

- Na ovim izborima jurišamo protiv bande, bagre i njihovih slugu, i pobijedit ćemo. Nakon 17. 4. Hrvatska neće biti ista, bit će mnogo bolja. Bit će uspješna, prosperitetna i pobjednička. SDP i partneri koji nas u potpunosti podržavaju osigurat će da se to dogodi. Još jednom, rijeke pravde dolaze - zaključio je Grbin.

POVEZANI ČLANCI:

Najavio je kako će se uskoro završiti koalicijski sporazum te će biti objavljen u narednim danima. Potvrdio je da Radnička fronta neće biti dio koalicije. - Nemojte me tjerati da kršim odluku Ustavnog suda - upozorio je Grbin novinarku koja ga je upitala tko će biti kandidat za premijera SDP-a, naglasivši kako se ne radi o kršenju Ustava već o kršenju odluke suda.

- S obzirom na to kako je odluka napisana, očito je da je u Hrvatskoj nekima dozvoljeno sve, a drugima ništa. To je poveznica s onim što AP misli kada kaže da postoje dvije Hrvatske - istaknuo je Grbin, pozivajući Hrvate da ovu subotu izađu na ulice.

Na pitanje radi li se o kalkulacijama u predizbornoj kampanji, Grbin je kazao da su reakciju očekivali. - U biti, drago mi je da su se neke stvari ogolile. Šeks je rekao da mu treba oduzeti poslovnu sposobnost i na njegov mig odluka se donosi. Odluka u kojoj se poziva na metafiziku. Da je odluka da mu se zabranjuje biti kandidat, to bi bilo u redu. Sada postaje upitno smiju li građani na kavi spomenuti onoga čije se ime ne smije izgovoriti. Smijem li ja na kavi ako me netko pita reći njegovo ime, spomenuti nešto što se dogodilo prije deset godina, ja to ne znam. Takva je odluka, toliko jasna i precizna, ali poštovat ćemo ju - kazao je Grbin.

- Ovog stava Ustavnog suda do danas nije bilo, možemo govoriti samo o kršenju preporuke Ustavnog suda. Ako Predsjednik ima pravo i obvezu pratiti provođenje Ustava i zakona, i on vidi da to netko krši, on mora reagirati. Šeparović je rekao da je predsjednik ili predsjednik ili kandidat. Ako ne smije biti kandidat, onda mora biti predsjednik i pokušati spriječiti stvari poput slučaja Turudić, kada je Ustavni sud odbio reagirati - istaknuo je šef SDP-a, te nastavio nabrajati slučajeve u kojima Ustavni sud nije postupio, a smatra da su trebali.

Foto: Dario Topić

- Zamislite nakon ovoga što se danas dogodilo da HDZ dobije potpunu kontrolu nad vojskom i tajnim službama. Pa nema šanse, pa nedam mu! - odgovorio je na pitanje zašto nije 'onome čije se ime ne smije spominjati' savjetovao da ipak da ostavku. - Da dozvolim da se to dogodi sada, u izbornoj utakmici? Predsjednik Republike Hrvatske u ovom trenutku je jedina brana između HDZ-a i potpunog ovladavanja sigurnosnim službama i vojskom. I da mu ja kažem "ajde pusti to, pusti bandi", e neće - zaključio je.

Što se tiče sučeljavanja, pošto se mogu voditi samo između premijerskih kandidata, kazao je da ne zna kako će to SDP izvesti. Isto tako, Zoran Milanović morat će bit zamijenjen na listama. 

- Ovoga što je Ustavni sud napisao u odluci u Ustavu nema. I kada ste me pitali je li se u posljednja četiri dana kršio Ustav, rekao sam da nije, jer je odluka objavljena tek danas u 13:30 sati. Mi smo stavka Ustava i zakona, da sam htio kršiti Ustav ne bih tražio od Ustavnog suda da se očituje - napomenuo je Grbin.

– Odluka Ustavnog suda da zabrani kandidaturu bila je potpuno očekivana. Sve su najave išle u tom smjeru – rekao je analitičar Večernjeg lista Dragan Bagić dodajući kako, kada se analizira ta odluka, "zapravo nismo dobili upute koji akteri bi se čega trebali pridržavati".  Kazao je i kako je ostalo nejasno na koji se način može ponašati SDP.

– Koliko sam ja razumio, SDP ne smije staviti na plakat staviti sliku Milanovića i reći: "To je naš premijerski kandidat." A smiju li, primjerice, reći: "Ako budemo relativni pobjednici, mi ćemo ponuditi Milanoviću da bude naš mandatar" – kazao je Bagić. Smatra da ostaje niz nejasnoća kod isticanja Milanovića kao kandidata, što će akterima otežavati djelovanje, no s druge strane će Milanoviću dati veliki manevarski prostor da stvari "reinpretira kako želi".

VIDEO Milanović: 'Pa neću sam sebi dati mandat'

Komentara 81

MR
Mrcko123
16:51 18.03.2024.

Nije vama do Hrvatske, nego do vlasti.

DX
Dxxt90
16:54 18.03.2024.

Za vlast smo spremni gaziti i Ustav

DU
Deleted user
16:23 18.03.2024.

Jadna ste vi stranka kad se rukama i nogama borite protiv državnih institucija i to vam je poluga za osvajanje vlasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije