Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPALJEN METEOALARM

VIDEO U Sloveniji snimljen tornado: 'Zabilježen je udar vjetra od 107 kilometara na sat'

Tornado u Sloveniji
Foto: Miha Dimić/Neurje.si
1/5
01.08.2023.
u 20:48

U Italiji i Sloveniji zabilježena je pojava tornada. U Bjelovaru je pala jaka kiša, a u Zagrebu je pljusak popračen grmljavinom počeo oko 21:20 sati

Jako nevrijeme koje slovenski meteorolozi najavljuju za večeras počelo je diljem zemlje. Pojavile su se prve oluje koje se kreću u smjeru sjeveroistoka, a do večeri će pokriti veći dio Slovenije.

- Očekujemo da će olujna linija prijeći cijeli teritorij Slovenije između 18 i 23 sata. Možemo očekivati kišu, pojačan vjetar, te lokalno ponegdje i tuču - najavili su iz Agencije za okoliš, a prenosi žurnal24. Dodaju kako će se tijekom noći oluja smiriti.

Iz Italije dolaze uznemirujuće snimke superćelije. Podijeljena je i fotografija tornada koji se formirao kod gradića Jesolo koje se nalazi u regiji Veneto. Ovo turističko mjesto nalazi se oko 40 minuta sjeveroistočno od Venecije u blizini (20 km) poznatog shopping odredišta brojnih Hrvata, outleta Noventa di Piave.

Iako, uzevši u obzir nedavna događanja, ovakve pojave djeluju zastrašujuće, one na sjeveru Italije nisu rijetkost, štoviše u blizini Jesola slična se pojava dogodila i 2010., 2015., 2017., 2019. dakle u prosjeku svakih nekoliko godina. Područje regija Lombardija, Brescia i Veneto plodno je tlo za razvoj meteoroloških "bombi" odnosno superćelijskih sustava koje donose nevremena. Naime, hladan zrak iz južnih Alpi kombiniran s vlagom iz planina i brojnih jezera spušta se u zagrijanu nizinu prema venecijskoj laguni i "hrani" se vrućim zrakom sa zagrijanog tla te u susretu hladnog oblaka i vruće zemlje dolazi do burnih atmosferskih reakcija.

VIDEO Nevrijeme u Sloveniji

Nevjerojatno, baš na drugu godišnjicu tornada u Istri, nedaleko od hrvatske granice u mjestu Ilirska Bistrica udaljenom 40 kilometara od Rijeke večeras se uslijed nevremena razvio manji tornado. Meteorološki podatci se prikupljaju, a nakon procjene štete bit će poznata klasifikacija.

- Vjerojatno je riječ o najslabijoj F0/F1 kategoriji s brzinama vjetra oko 100 kilometara na sat, no vrtlog se stvorio u naseljenom mjestu pa je moguće da su štete i veće - navode slovenski lovci na oluje koji stoje iza stranice Neurje.si. Za potvrdu autentičnosti i razmjera ovog meteorološkog događaja potrebno je pričekati obradu službenih meteoroloških podataka, dodaju.

Na mjernoj postaji Koseze u blizini Ilirske Bistrice zabilježen je udar vjetra od 107 kilometara na sat, iako nije isključeno da je lokalno bilo i jačih udara. Meteorolog Blaž Šter javlja kako nastala šteta srećom nije velika, većinom je riječ o oštećenju nekoliko krovova, prenosi portal 24ur.

VIDEO U mjestu Ilirska Bistrica večeras se uslijed nevremena razvio manji tornado

Podsjetimo, iz slovenskog Neurje najavili su najgore nevrijeme na sjeverozapadu i zapadu zemlje, a jutros je objavljena i karta na kojoj je cijela Slovenija, ali i sjeverna i središnja Hrvatska te istarski poluotok, obojena narančastom bojom koja označava jako, potencijalno opasno nevrijeme.

Što se tiče područja Hrvatske, u Bjelovaru je predvečer pala jaka kiša, a u Zagrebu je jaka kiša popračena vjetrom i grmljavinom počela padati oko 21:20 sati.

U upozorenju DHMZ-a navodi se kako su ponajprije uz granicu sa Slovenijom moguće bujične poplave. Očekuje se pojačani vjetar, čiji će najjači udari biti više od 65 kilometara na sat. Moguće su obilnije oborine. Vjerojatnost grmljavine veća je od 70 posto. "Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja", odaju iz DHMZ-a.

Upozoravaju da su moguća oštećenja na imovini te na drveću, olujni udari vjetra i tuča.

- Pratite vremenske prognoze i upozorenja DHMZ-a kako biste na vrijeme poduzeli potrebne mjere zaštite - upozorilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

 

Ključne riječi

Komentara 3

KR
Krolo
22:18 01.08.2023.

Morat ćemo u turizmu tagirat i skupinu turista, lovce na tornada i munje ...

KA
KakoSAD
22:24 01.08.2023.

Cek dok dodje onaj Americki od 161 Km/h

LA
lajh1985
22:24 01.08.2023.

pol Slovenije je odmah zahvatil

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije