Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv mjera štednje

VIDEO U prosvjedu milijun radnika, Španjolci priveli 60 izgrednika

prosvjedi,španjolska policija (1)
Reuters/PIXSELL
Autori: ba/VLM, tli/VLM
14.11.2012.
u 08:37

Najžešći prosvjedi zabilježeni u Špaljolskoj gdje je policija privela više od 60 demonstanata dok ih je 34 ozlijeđeno

Više od milijun radnika priključilo se današnjim masovnim prosvjedima i štrajkovima protiv mjera štednje koji se pod nazivom ''Dan akcije i solidarnosti'' održavaju diljem Europske unije. Reuters javlja da su najžešći prosvjedi zabilježeni u Špaljolskoj gdje je policija privela više od 60 demonstanata dok ih je 34 ozlijeđeno. U toj su zemlji, ali i u susjednom Porutugalu štrajkovi gotovo u potpunosti paralizirali željeznički promet. Ništa bolje nije niti u Francuskoj, Grčkoj, Belgiji i Italiji gdje su prestale prometovati mnoge međunarodne željezničke dok je diljem kontinenta otkazano  oko tisuću letova.

U Rimu su studenti kamenjem napadali policiju, a u Španjolskoj su prosvjednici privođeni jer su u bankomate gurali kovanice i ljepilo te ih obljepljivali antivladinim naljepnicama.

Inače, u organizaciji prosvjeda sudjeluje oko 40 skupina iz 23 zemlje koje pozivaju državnike na napuštanje oštrih protukriznih mjera. Među njima su i njemački i britanski radnici.

"Mjere štednje su slijepa ulica i moraju biti zaustavljene", poručila je u priopćenju Europska konfederacija sindikata (ETUC) koja je pokrenula akciju.

U Španjolskoj i Portugalu prosvjedi su počeli u ponoć po lokalnom vremenu, a u Malagi je već došlo do sukoba prosvjednika s policijom. U Italiji se očekuje četverosatni opći štrajk koji uključuje i prometne radnike. Današnja događanja za Grčku bit će pak već treći veliki prosvjed u dva mjeseca. Ta je članica Europske unije zasigurno u najtežem stanju što se tiče krize i pratećih mjera štednje – država mora uvesti niz rezova na području plaća i mirovina te reformirati tržište rada kako bi primila novčanu pomoć MMF-a i EU od 31,5 milijardi eura i izbjegla bankrot.

>>Unatoč prosvjedima parlament izglasao štedljivi proračun

Komentara 20

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
09:13 14.11.2012.

Naša je Ogromna sreća što još nismo u EU, pa ne moramo u prosvjede

EU
eurobanana
09:49 14.11.2012.

hrvatska policija je trazila solidarnost . neka je danas pokazu koliko su oni . Solidarni

ER
EUGEN ROMMEL
08:56 14.11.2012.

nadam se da je počelo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije