Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROREKAO BUDUĆNOST?

VIDEO Trump je još 2018. upozorio Nijemce na Ruse, a oni su se smijali

FILE PHOTO: Former U.S. President Donald Trump at the North Carolina GOP convention dinner in Greenville
Foto: JONATHAN DRAKE/REUTERS
01.09.2022.
u 17:00

U Njemačkoj su u četvrtak na snagu stupile mjere koje za cilj imaju sniženje potrošnje energije u javnim i privatnim objektima

Upozorenje koje je bivši američki predsjednik Donald Trump uputio 2018. godine Nijemcima oko njihove ovisnosti o ruskim energeticima posebno je odjeknulo u trenucima kad Njemačka strahuje od toga hoće li Rusija ponovo pustiti plin.

"Njemačka će postati u potpunosti ovisna o ruskoj energiji ako istog trenutka na promijeni svoju politiku. Ovdje na zapadnoj polutki, predani smo održavanju svoje neovisnosti od zadiranja ekspazionističkih stranih sila", kazao je tadašnji američki predsjednik Donald Trump krajem rujna 2018. godine tijekom govora pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda.

 

Snimka prijenosa je nakon Trumpova govora pokazala reakciju njemačkih diplomata koje su njegove riječi nasmijale. Trump je ustvrdio i to da je Njemačka pod ruskom kontrolom zbog svoje ovisnosti o njihovim energeticima, što su žestoko tada odbacile njemačke vlasti na čelu s bivšom kancelarkom Angelom Merkel.

Trump je bio u pravu, navodi The Daily Wire i podsjeća da su cijene energetika u Njemačkoj neviđene.

“Ovo uopće nije normalno. Nevjerojatno je promjenjivo", rekao je viši analitičar u Rystad Energyju Fabian Rønningen o visokim cijenama energije diljem Njemačke i dodao: "Ove cijene sada dosežu razine za koje smo mislili da ih nikada nećemo vidjeti.”

Stupile mjere štednje

U Njemačkoj su u četvrtak na snagu stupile mjere koje za cilj imaju sniženje potrošnje energije u javnim i privatnim objektima. U  javnim prostorijama je od 1. rujna dozvoljeno grijanje na najviše 19 stupnjeva umjesto dosadašnjih 20. U prostorijama gdje se obavlja teški fizički rad se dozvoljena temperatura smanjuje na 12 stupnjeva.

VIDEO:Mjere za uštedu na snazi u Njemačkoj: Određeno koliko je stupnjeva dozvoljeno za grijanje!

Nadalje je zabranjena upotreba bojlera za toplu vodu u javnim prostorima osim ako to iz higijenskih razloga nije nužno. Od ovog pravila su izuzete bolnice te zdravstvene i socijalne ustanove.

Isto tako se zabranjuje rasvjetljavanje javnih objekata ili spomenika iz estetskih razloga s izuzetkom kratkotrajnog rasvjetljavanja u slučaju javnih priredbi. Izlozi i svjetleće reklame se moraju gasiti u razdoblju od 22 do 6 sati ujutro, s izuzetkom reklamnih panoa u pješačkim pothodnicima.

U privatnim kućanstvima je od 1. rujna zabranjeno grijanje bazena ako se za to koristi električna energija ili plin. U ugovorima za iznajmljene stanove na razdoblje od šest mjeseci ne vrijedi klauzula o minimalnoj zagrijanosti stana koje je stanodavac dužan jamčiti.

Kako bi diverzificirala opskrbu plinom, Njemačka vlada je u četvrtak najavila granju još jednog terminala za prekrcaj ukapljenog plina (LNG). To je peti po redu LNG terminal čiju je gradnju njemačka vlada najavila od početka ukrajinskog rata i smanjene isporuke ruskog zemnog plina.

Njemački kancelar Olaf Scholz je rekao kako su spremnici plina s 85 posto popunjeni „više od očekivanog“. Njemačka je od početka krize s isporukom plina iz Rusije sklopila nekoliko ugovora o pojačanom izvozu ukapljenog plina, između ostalog i s Katarom.

VIDEO: Pogledajte kako izgleda fosilizirana kljova golemog prapovijesnog slona nađena u Izraelu.

 

 

 

 

 

Komentara 19

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
18:04 01.09.2022.

Dovela migrante. Ukinula termoelektrane. Tek ce se vidjeti razmjeri Merkelicine politike.

DU
Deleted user
17:42 01.09.2022.

Nisu se samo Nijemci smijali. I svi mainstream mediji i njihove podružnice su ga sustavno ismijavali, aktivno sabotirali i tražili smjenu. S druge strane, on je gurao američki interes. Pitanje je jel se Nijemcima tada isplatilo birati neke druge energetske kanale? Dakle, sve ovisi od toga čiju perspektivu uzmemo u razmatranje. U politici ništa nije jednodimenzionalno.

Avatar Vrijeme
Vrijeme
17:41 01.09.2022.

Rusi su im novcano i politicki podizali zelene awakerse da im ugase nuklearke i elektrane na ugalj i time postanu skroz ovisni o ruskom plinu. Gdje su sad ti awakersi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije