Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEDAK PRIZOR

VIDEO Šumska kamera uhvatila vuka kako se igra u zaleđenoj lokvi na Velebitu, snimka je nevjerojatna

Vuk se igra na zaleđenom jezeru
Screenshot/Nacionalni park Sjeverni Velebit
30.01.2024.
u 09:14

Na širem području sjevernog Velebita kreće se jedan čopor vukova, čiji teritorij obuhvaća i Nacionalni park Sjeverni Velebit.

U Nacionalnom parku Sjeverni Velebit šumska kamera zabilježila je prizor koji je oduševio ljubitelja prirode i života. Kamera, koju je postavio čuvar prirode Vladimir Lopac, snimila je, naime, sivog vuka kako se igra na zaleđenoj lokvi.

Sivi vuk, nekada rasprostranjen po cijeloj Hrvatskoj, danas je rijetka pojava, posebice izvan zaštićenih područja poput Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. "Još 1894. godine bio je prisutan u svim hrvatskim županijama, a nakon toga postupno je počeo nestajati i to najprije iz nizinskih kontinentalnih dijelova", ističe se iz Nacionalnog parka.

Zbog stoljetnog proganjanja i ubijanja, vuk se povukao u šumovita, udaljena i nepristupačna područja.

Unatoč svojoj reputaciji kao predatora, vukovi igraju važnu ulogu u održavanju ekosustava.

– Vuk je mesojed, a glavni plijen su mu srna, jelen, divlja svinja i manji sisavci. Životinje koje vuk lovi stare su i iznemogle, bolesne, izgladnjele ili mladunčad. Time vukovi pozitivno utječu na zdravlje populacije plijena i pridonose stabilnosti cijelog ekosustava – pišu Iz Nacionalnog parka na Facebooku.

VEZANI ČLANCI:

U Hrvatskoj vuk uglavnom nastanjuje veće šumske komplekse brdskih i planinskih područja. Na širem području sjevernog Velebita kreće se jedan čopor vukova, čiji teritorij obuhvaća i Nacionalni park Sjeverni Velebit. Glavni razlozi današnje ugroženosti vukova su nezakonito ubijanje, stradavanje na prometnicama i nedostatak prirodnog staništa. Vuk je strogo zaštićena vrsta i nalazi se na Crvenom popisu ugroženih sisavaca Hrvatske, u kategoriji niskorizična vrsta. 

VIDEO Šumske kamere ulovile igru vukova u snježnoj idili Nacionalnog parka Plitvička jezera

Komentara 7

AP
apollo5
11:01 30.01.2024.

Slobodan je - sretan je

DR
Draconic5
13:51 30.01.2024.

Nije da je neuhranjen...zdrav i veseo.

BJ
Barutanski jarak
10:23 30.01.2024.

Vuk je mesožder.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije