Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo biogorivo

VIDEO Škotski znanstvenici spojili whiskey i vožnju

Matija Smrekar
Foto: Marko Jurinec
1/2
31.12.2012.
u 15:53

Škotska destilerija Tullibardine počela je posao zajedno s tvrtkom Celtic Renewables, koja je dio Sveučilišta Napier, te zajedno ostatke whiskyja pretvaraju u gorivo za automobile

Milijuni ljudi diljem svijeta ulazak u Novu godinu proslavit će čašom jednog od najboljih škotskih izvoznih proizvoda, no malo njih će uspjeti povezati uživanje u alkoholu i vožnju automobilom, iako je i to moguće, izvještava Reuters.

Škotska destilerija Tullibardine počela je posao zajedno s tvrtkom Celtic Renewables, koja je dio Sveučilišta Napier, te zajedno ostatke whiskyja pretvaraju u gorivo za automobile. Škotski znanstvenici otpad u proizvodnji whiskeya počeli su pretvarati u butanol koji bi uskoro mogao pokretati automobile. Energetska kompanija Celtic Renewables pokrenula je inicijativu u kojoj se koristi bakterija kako bi fermentirao neiskorišteni ječam i ostatak tekućine u proizvodnji ječma.

Smanjit će troškove za otpad

Osnivač kompanije Martin Tangney kaže da su sastojci otpad, ali da je finalni proizvod neprocjenjiv. – Ono što stavljamo u automobile je biobutanol. On je posljednjih nekoliko godina prepoznat kao vrlo moćna zamjena za gorivo. Ima jednaku energetsku vrijednost. A još jedna od prednosti jest to što se ne moraju raditi preinake na motoru – kazao je Tangney. U tri godine planiraju povećati proizvodnju na 10 tisuća litara, a trenutačno je u proizvodnju uključena samo destilerija Tullibardine.

Škotska godišnje proizvodi više od 1,8 milijuna boca whiskeyja, no u toj proizvodnji ostaje mnogo više otpada. Preko 90 posto onoga što izađe iz destilerije whiskeya uopće nije piće, nego je otpad. Tullibardine godišnje potroši više od 250 tisuća funta na zbrinjavanje otpada. Direktor destilerije sada se nada da će se novac vratiti. Nakon ove priče više se ne može reći da alkohol i vožnja ne mogu biti povezani. No svejedno nije dobro prvo piti whiskey pa se onda na njega voziti. Vožnju prepustite nekom trijeznom.

>>Gorivo iz zraka proizvodit ćemo već 2014. i bit će puno jeftinije

Komentara 1

Avatar salaso
salaso
12:01 01.01.2013.

Bioetanol, alkohol...sve su to proizvodi fermentacije, a velemajsori su brazilci ojima je pola vozila na etanol, iliti alkohol.....male preinake na benzincu i voila, a fala bogu djungle imau ko u priči i kojekakve biomase, voća za fermentaciju u tisućama tona...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije