Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRADALA I VOZILA U KONVOJU

VIDEO Velik gubitak za Ukrajince: Ruska raketa Iskander pogodila dva lansera Patriot, stradala i vozila u konvoju

Foto: telegram
1/3
11.03.2024.
u 13:24

Pogođeni lanseri Patriot dio su tzv. mobilnih grupa ukrajinske protuzračne obrane koja je Rusima stvarala probleme, uništivši dosta aviona i drugih letjelica u ukrajinskom, ali i ruskom zračnom prostoru, sprečavajući tako rusku dominaciju u zraku

Ukrajina je upravo izgubila svoje prve lansere Patriot, a vjerojatno i njihove posade, pokazuje videosnimka objavljena na Telegram kanalima tijekom vikenda, a ovu informaciju potvrđuje i Forbes. iako se prvo govorilo da je riječ o protuzračnim sustavima S-300 analize videosnimki pokazale su kako je ipak riječ o Patriotu. Kako stvari stoje ruske izviđačke bespilotne letjelice koje su konstantno u potrazi za ukrajinskim sustavima protuzračne obrane imale su ovaj put sreće i uspjele locirati, nedaleko od grada Pokrovska u istočnoj Ukrajini, ukrajinski konvoj koji je uključivao, čini se, najmanje dva četverostruka Patriot lansera.

Vrlo brzo, raketa Iskander pogodila je direktno ukrajinski konvoj s potencijalne udaljenosti od stotinu kilometara. Snimka prikazuje da su dva lansera eksplodirala, gotovo sigurno ubivši pri tome svoje posade, a stradala su i vozila u pratnji. Prvi je to jasni pokazatelj, od početka agresije Rusije protiv Ukrajine, da su Rusi uspjeli pronaći i pogoditi dio ukrajinske baterije Patriot. Ranije je bila vizualno nepotvrđena informacija o oštećenju jednog lansera prilikom raketiranja Kijeva.

Pogođeni lanseri Patriot dio su tzv. mobilnih grupa ukrajinske protuzračne obrane koja je Rusima stvarala probleme, uništivši dosta aviona i drugih letjelica u ukrajinskom, ali i ruskom zračnom prostoru, sprečavajući tako rusku dominaciju u zraku. Uništenje dvaju lansera značajan je gubitak za Ukrajinu, piše Forbes. Ukrajina ima samo tri baterije Patriot – vjerojatno s radarima i između četiri i osam lansera – plus četiri rezervna lansera. Dvije baterije i dva rezervna lansera stigla su iz Njemačke, Sjedinjene Države donirale su jednu bateriju, dok je Nizozemska donirala dva lansera.

Ukrajinci su izgubili u ovom incidentu u najgorem slučaju 13 posto svojih lansera Patriot. Ili sedam posto ako sve tri ukrajinske baterije imaju po osam lansera. Mobilni lanseri kritične su komponente – uz radare, zapovjedne stanice i sisteme za punjenje projektila – najbolje ukrajinske protuzračne obrane. Rakete Patriot PAC-2 srušile su potencijalno desetke ruskih letjelica i stotine dronova i projektila. Manevarski PAC-2 ima domet od gotovo 150 km.

POVEZANI ČLANCI:

Patrioti inače i obaraju ruske Iskandere, a razlog tome što ovaj put nisu stigli reagirati vjerojatno je taj što se lanseri još nisu bili prebacili u stanje pripravnosti na zadanoj lokaciji.

Analitičari kritiziraju činjenicu što očito posade ukrajinskih Patriota nisu imale vlastitu protuzračnu obranu dok su putovale s obzirom na to da nisu uočeni izviđački dronovi koji su dugo bili nad njima.

>> GALERIJA Rat u Ukrajini: Ukrajinci već dvije godine žive između sirena za uzbunu

1/47

Analitičari ističu i kako će se teško nadomjestiti gubitak u ukrajinskoj protuzračnoj obrani jer je američka tvrtka Raytheon jedini proizvođač Patriota, iako njemački partner pridonosi proizvodnji Patriot projektila. Ukrajina ili neki od njezinih saveznika moraju stati u red za kupnju zamjenskih lansera koji bi zamijenili dva koja su Rusi upravo uništili, ali ta bi kupnja mogla potrajati mjesecima ako ne i godinama i stajati milijune dolara koje Kijev vjerojatno nije predvidio u proračunu.

Lakše bi bilo da ih doniraju opet Sjedinjene Američke Države, no republikanci u američkom Kongresu od listopada blokiraju daljnju američku pomoć Ukrajini.

Komentara 125

SB
Slavenski_brat
14:54 11.03.2024.

Ako sam dobro informiran do sad, Rusija je u prva dva kljucna tjedna rata ostala bez hrane da bi u sljedeca dva kljucna tjedna ostala bez municije i sa hrdavim kalasnjikovima. Nakon toga razmontirali su sve veš mašine da bi do sad izgubili preko 2000 tenkova te im je ostalo još par stotina muzejskih primjeraka. Potopljeni im svi brodovi a i avioni su pri kraju. Na kraju, izgubili 2 miljona ljudi od cega 400 000 poginulih i 4x toliko ranjenih pa sad krijumcarske organizacije na prevaru trpaju Indijce u uniforme i salju na bojiste sa ono malo lopata sto je ostalo. Molim da me netko ispravi ako sam krivo informiran

Avatar majkuvam
majkuvam
14:14 11.03.2024.

Što se sve od frižidera i vešmašina može napraviti...

DU
Deleted user
13:54 11.03.2024.

Gdje su vam oni vojni eksperti sada da malo objasne situaciju ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije