Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatra i dalje gori

VIDEO Reporterka Večernjeg lista iz kruga osječke tvornice: Strah građana je itekako opravdan

Požar u Osijeku
Foto: Davor Javorović/Borna Jaksic/Pixsell/Suzana Lepan Štefančić
1/4
05.10.2023.
u 08:43

'Nalazimo se u krugu tvrtke Drava International u kojoj je jučer 40 minuta iza ponoći izbio požar kakav Osijek ne pamti. Riječ je o najvećoj hrvatskoj tvrtki za preradu plastike, a treći je ovo požar u posljednjih 10 godina. Međutim, ne pamte se ovakvi razmjeri', izvijestila je u četvrtak ujutro Suzana Lepan Štefančić, dopisnica Večernjeg lista iz Osijeka.

Vatrogasci su i protekle noći gasili rubna područja požara balirane plastike u osječkoj tvrtki "Drava International" i natapali vodom površine, a dosta toga još gori, rekao je u četvrtak zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Osijek. Veliki broj vatrogasaca na požarištu je proveo i više od 20 sati.

"Požar još nije ugašen, što se može vidjeti po količini dima. Crni gusti dim jučer je odlazio južno, pa nije bilo nastave u nekoliko mjesta. Ni danas nema nastave u četiri okolna mjesta, u osnovnim školama i u jednoj srednjoj školi koja je u blizini same tvrtke", izvijestila je Suzana Lepan Štefančić. 

''Vlasnik tvrtke Zvonko Bede jučer je dao par kraćih izjava medijima u kojima je iznio sumnje da je požar podmetnut. Očevid još nije počeo jer se čeka da se požar potpuno ugasi. Mjesto događaja jutros obilaze predstavnici grada i županije. Glavni vatrogasni zapovjednik jučer je poručio kako je stava da nisu sve potrebne vatrogasne mjere poduzimane u tvrtki. O tome svjedoči i problem s hidrantnim sustavom, zbog kojeg su vatrogasci imali i dodatne muke da se uhvate u koštac s ovim strašnim požarom'', javlja dopisnica Večernjeg lista iz Osijeka.

Vjetar je noćas promijenio smjer pa crni gusti dim nosi potencijalno kancerogene čestice prema Osijeku.

''Podsjetimo, tri su vatrogasca ozlijeđena, dvojica lakše, a jedan teže. Njemu je više od polovice tijela prekriveno opekotinama visokog stupnja, na respiratoru je i danas će biti prebačen na daljnja liječenja u Zagreb. U jednom trenutku požar su gasila 182 vatrogasaca s 82 cisterne, a cijela prva smjena zatražila je hitnu pomoć kako bi se izbjeglo eventualno trovanje. Riječ je o otrovnim plinovima i česticama koje mogu biti kancerogene i zbog toga je strah građana itekako opravdan.'' 

VEZANI ČLANCI 

Župan Anušić jučer je pomalo ljutito rekao kako očekuje hitnu istragu te očekuje da se u Osijek pošalju forenzičari koji će otkriti što se dogodilo. Tvrtka Drava International broji oko 500 radnika, a prošle je godine ostvarila 6,3 milijuna eura dobiti.

''Otrovni dim jučer je prekrio cijelu županiju, a prešao je i preko granice BiH. Požar su u jednom trenutku gasili pripadnici 21 DVD-a, JVP Osijek i Belog Manastira, a tim se dečkima stvarno mora priznati da su pravi heroji.'' 

VIDEO Gusti dim širi se prema Osijeku

VIDEO Kontejneri u kojima je bilo smješteno 115 radnika iz Nepala

VIDEO Drugi dan borbe s velikim požarom

 

Komentara 7

SG
Saul Goodman
09:25 05.10.2023.

A vlasnici Knežija + Čepin, ne može im nitko ništa hahaha

CR
crocro
09:11 05.10.2023.

U zadnjih 10 godina 3 požara na istoj lokaciji. Da li tolike količine plastike smiju biti na otvorenom? Nisu se školovali na prvom požaru, pa je trebao biti drugi da se opamete. Ali i nakon drugoga požara nisu prosudili što treba učiniti da se požari više ne ponavljaju. Ako su nebrojene tone plastikle vani, uvijek mogu pretpostaviti da netko hotimice ili nehotice može izazvati požar a tada počinje trovanje stanovništva. Skladište treba biti u kontroliranim uvjetima, gdje pristupa nepozvanim osobama onemogućen, u zatvorenom prostoru s ugrađenim sustavima za automatsko gašenje požara i to na samom početku izbijanja vatre. A oni vani poslagali hrpetine vreća koje se pale domino efektom. Ako se ne može osigurati pravilno skladištenje plastike uz potpune mjere sigurnosti od požara i onečišćenja okoliša, onda se poduzeće ne može baviti tom djelatnošću. A to se upravo dogodilo. Mjere sigurnosti nisu postojale, zapalila se ogromna količina plastike koja truje i trovati će desetine tisuća građana i zagađivati okoliš. I što sada, gazda kaže da je požar podmetnut. Ok. Zašto i kako je moguće da je bio podmetnut. Da li je imao tko spriječiti podmetanje na tako velikom prostoru. Tamo treba minimalno 10 čuvara u smjeni koji bi obilazili tako veliku površinu. Nažalost kod nas se najmanje gleda na provođenje mjera sigurnosti a više na racionalizaciju, štednju i na dobre limuzine i terence.

GO
goran2hr
10:38 05.10.2023.

Nakon sortiranja otpada, preostane i nešto što je neupotrebljivo i najbolje je to - spaliti. Zato bi gradovi trebali izgraditi spalionice. Samo da to bude u državnom (gradskom, županijskom), vlasništvu, jer to nije nešto na čemu bi trebali profitirati privatnici i stranci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije