Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON POVLAČENJA IZ AVDIIVKE

VIDEO Novi uspjeh Ukrajinaca: Tijekom noći uništili 12 ruskih dronova, raketu i lovca bombardera

Foto: reuters
1/6
Autori: vecernji.hr, Hina
18.02.2024.
u 09:03

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga izvijestio je kako je Rusija izgubila 402.430 vojnika u Ukrajini od početka svoje invazije

Ovoga tjedna službeno je krenulo povlačenje ukrajinskih vojnika iz grada Avdiivke, u kojem su se mjesecima vodile žestoke bitke. Vladimir Putin još je jučer čestitao vojnicima, dok su ukrajinske snage zauzvrat izvijestile o svojim vojnim uspjesima. Naime, Ukrajinci su tijekom noći uništili 12 bespilotnih letjelica, kao i jednu krstareću raketu Kh-59 i jednog lovca bombardera SU-34. O tome je izvijestio zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga Nikola Oleščuk, te se zahvalio postrojbama na ''uspješnom borbenom radu''. 

Jučer je i ukrajinska vojska objavila uznemirujuće snimke vojnika koji su bili izloženi jakim napadima iz Avdiivke. Dok su se u pozadini čuli pucnjevi, vojnici su ubrzano ušli oklopno vozilo kako bi pobjegli od sigurne smrti. Rusi su uz to napali i u oblasti Sumi, gdje je u zajednici Khotin ubijena jedna osoba. Još je jedan civil ozlijeđen, a oštećeno je i više zgrada i jedno poljoprivredno gospodarstvo. 

>> VIDEO UZNEMIRUJUĆE Snimka ukrajinskih vojnika kako bježe iz razorene Avdiivke

Inače, Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga izvijestio je kako je Rusija izgubila 402.430 vojnika u Ukrajini od početka svoje invazije. Uz to su izgubili i 6.487 tenkova, 12.198 borbenih oklopnih vozila, 12.736 vozila i spremnika za gorivo, 9.709 topničkih sustava, 984 višecijevna raketna sustava, 674 sustava protuzračne obrane, 335 zrakoplova, 325 helikoptera, 7.449 dronova i 25 čamaca, stoji u izvješću.

Jučer se oglasio i američki predsjednik Joe Biden koji je okrivio Kongres za povlačenje ukrajinskih snaga iz Avdiivke u istočnoj Ukrajini, rekavši da je neaktivnost američkog parlamenta dovela do toga poraza.

>> FOTO/VIDEO 'Naši ljudi su kod kuće': Pogledajte emotivan susret oslobođenih ukrajinskih zarobljenika

1/16

"Ukrajinska vojska bila je prisiljena povući se iz Avdiivke zbog nestašice streljiva, što je rezultat nedjelovanja Kongresa i rezultiralo je prvim značajnim dobicima Rusije u nekoliko mjeseci", objavila je Bijela kuća u subotu nakon telefonskog razgovora Bidena i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija.

Pad razorene Avdiivke najveće je napredovanje Rusije od svibnja 2023. kada je zauzela grad Bahmut. Biden je u telefonskom razgovoru još jednom uvjerio ukrajinskog predsjednika u američku podršku i naglasio hitnu potrebu da Kongres odobri novi paket pomoći Ukrajini, priopćila je Bijela kuća.

POVEZANI ČLANCI:

Senat je nedavno nakon dugog natezanja odobrio novi paket pomoći Ukrajini u vrijednosti od oko 60 milijardi dolara. Hoće li to proći u Zastupničkom domu u kojemu su u većini republikanci nije jasno. Njegov predsjednik Mike Johnson tvrdi da zakon neće ni staviti na glasanje. 

Zauzimanje Avdiivke ključno je za ruski cilj osiguravanja potpune kontrole nad dvjema pokrajinama koje čine industrijsku regiju Donbas, a moglo bi donijeti i pobjedu predsjedniku Vladimiru Putinu na izborima sljedećeg mjeseca.

Ključne riječi

Komentara 61

VI
Vérité Indolore56
10:19 18.02.2024.

Ukrajinci (a i mi) će postići najveći uspjeh kada tamo zavlada mir, ali na tome treba raditi jer nije nemoguće.

V0
Vlaskoulicanec4.0
10:23 18.02.2024.

Baš uspjeh: izgube grad ali sruše 12 dronova...

Avatar Zgubider..
Zgubider..
10:40 18.02.2024.

"...Uz to su izgubili i 6.487 tenkova, 12.198 borbenih oklopnih vozila, 12.736 vozila i spremnika za gorivo, 9.709 topničkih sustava, 984 višecijevna raketna sustava, 674 sustava protuzračne obrane, 335 zrakoplova, 325 helikoptera, 7.449 dronova i 25 čamaca, stoji u izvješću..."___Gadni su ti Ukrajinci. Evo uništili su sve što je Rusija prije rata imala, pa čak i više od toga. Samo se ja sad pitam, čime li sad Rusi ratuju i zašto je onda Ukrajina na cijeloj crti bojišnice u defenzivi?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije