Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJESNI GRAD KLIS

Video: Povratak statusa grada je ključno za dugoročni razvoj sadašnje općine Klis

Općina Klis
04.01.2019.
u 11:57

Tribina o povjesnom gradu Klisu istaknula njegovo fundamentalno mjesto u hrvatskoj povijesti.

Inicijativa lokalne uprave da Klis dobije status povijesnog grada dovela je u Klis i brojne povijesne stručnjake koji su jedinstveni u podršci projekta grada odnosno u mjestu kliškog junaka Petra Kružića, a kojeg pripadnici kliške uskočke udruge uspoređuju s generalom Gotovinom, Zrinskima, Frankopanima. S ponosom su nama, ali i turistima načelnik Jakov Vetma i predsjenik udruge kliških uskoka Damir Žura uoči tribine o povijesnom gradu Klisu pokazivali tvrđavu i s nje kliško polje i Split.

Klišani s kojima smo pričali podsjećaju da su i oni kao branitelji baš poput njihovih predaka branili Klis, Split i Hrvatsku od osvajača. Klis je danas postao i planetarno popularan zbog HBO serije Igre prijestolja snimane u i kliškoj tvrđavi i opet je meta, ali sada sve brojnijih turistickih posjeta, kojima iz udruge kliških uskoka prepričavaju slavnu povijest mitske tvrđave, ali i anegdote sa snimanja Igara pijestolja.

Baš na temu - Povijesni grad Klis u povodu 370 godina od oslobođenja od Turaka i pod nazivom "Prošlost u budućnost" Klišani i njihovi gosti povjesničari, ali i političari su jednoglasno zaključili da općina Klis mora dobiti, zapravo vratiti status grada. U godini kojoj su nakon toliko stoljeća odlukom Vlade RH dobili klišku tvrđavu na upravljanje uz projekt uređenja močne, tajanstvene i mitske utvrde lokalna vlast je intenzivirala nastojanje da se izbori za status povijesnog grada u čemu ima jednoglasnu podršku i u županiji, a nadaju se i u državi. O tome da će općina koja je sa svojom utvrdom bila i predziđe kršćanstva uskoro prerasti u status povijesnog grada danas ne dvoji gotovo nitko.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije