Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MNOGE PODSJETILO

VIDEO Potres je jučer zatresao dubrovačko područje, evo kako je to bilo 1996.

Panorama Dubrovnika sa Srđa
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/2
25.02.2021.
u 18:24

Serija naknadnih potresa trajala je više od dvije godine.

Dubrovačko područje jučer navečer je zatresao potres magnitude 4.1 po Richteru. Mnoge je to podsjetilo na dva snažna potresa koja su pogodila dubrovačko područje 1996. godine. 

Podsjećamo, 5. rujna u 22 sata i 45 minuta razorni potres jačine između sedam i osam stupnjeva po Mercallijevoj ljestvici, u epicentru 5,6 stupnjeva prema Richteru pogodio je područje Stona, dubrovačkog primorja i Hercegovine. Ston i okolicu  17. rujna 1996. godine zatresao je još jedan jednako snažan potres. 

 

Materijalna šteta nastala u navedenim potresima 1996. godine bila je ogromna. To pokazuje i sat na staroj Gradskoj vijećnici koji je stao točno u tom trenutku, navodi HRT. 

Preko 200 potresa u samo tri tjedna pogodila su područje Stona, Slanog i dubrovačkog primorja. Serija naknadnih potresa trajala je više od dvije godine. U potresu su srušene i oštećene kuće. Srušena je i crkva svetog Vlahe, a oštećene su bile i slavne dubrovačke zidine. U potresu je bilo ukupno pogođeno 19 naselja u dubrovačkom primorju. Na sreću nije bilo ljudskih žrtava, kao ni ozlijeđenih. 

- Još jednom apeliram na našu javnost, tko može neka pomogne upravo u tome. Trebaju nam kontejneri i trebaju nam kamp kućice, rekao je tadašnji Dubrovačko-neretvanski župan Jure Burić.

Hrana se dijelila na bonove, a mnogi su dobili kontejneri i kamp kućica. 
 

Komentara 2

Avatar rubinet
rubinet
18:32 25.02.2021.

Sjećam se potresa iz 1996. Sjećam se i potresa iz 1979. Jedino se ne sjećam potresa iz 1667.

Avatar rubinet
rubinet
18:29 25.02.2021.

"crkva svetog Vlahe " Kojeg Vlahe ? Svetog Vlaha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije