Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
snimke s bojišta

VIDEO Nakon razočaravajuće protuofenzive Ukrajinci konačno prodiru, ali i trpe velike gubitke

Foto: Telegram/Reuters/PIXSELL
1/21
20.11.2023.
u 14:54

Ukrajinska vojska priopćila je u nedjelju da je odbacila ruske snage "tri do osam kilometara" od obala rijeke Dnjepar, što bi, ako se potvrdi, bilo prvo znatno napredovanje kijevskih snaga u više mjeseci tijekom razočaravajuće protuofenzive

Nove snimke s bojišta u Ukrajini pokazuju kako su Rusi prvi put iskoristili polutonske kasetne avionske bombe u borbama na području mjesta Staromajorske u pokrajini Donjeck. Riječ je o bombama RBK-500 od 500 kg koje nose 15 protutenkovskih podstreljiva "Motiv-3" SPBE-D s infracrvenim sustavom za navođenje. Rusi takve bombe koriste od 1987. godine, no ovo je prvi videodokaz njihova korištenja u ovom ratu. Uvođenje novih vrsta oružja, u 21. mjesecu sukoba, pokazuje kako se ovaj rat i dalje vodi intenzivnom žestinom kao od početka, bez naznaka njegova završetka. A tome u prilog govore i informacije o brojnim ukrajinskim i ruskim ofenzivama koje su trenutačno u tijeku na bojištu.

Tako je ukrajinska vojska priopćila u nedjelju da je odbacila ruske snage "tri do osam kilometara" od obala rijeke Dnjepar, što bi, ako se potvrdi, bilo prvo znatno napredovanje kijevskih snaga u više mjeseci tijekom razočaravajuće protuofenzive.

"Preliminarne brojke variraju od tri do osam kilometara, ovisno o specifičnostima, geografiji i krajoliku lijeve obale", rekla je glasnogovornica vojske Natalia Gumenyuk ukrajinskoj televiziji u nedjelju na pitanje koliko je Kijev napredovao.

VIDEO Prvo zabilježeno rusko korištenje aviokasetne bombe od pola tone na području naselja Staromajorske

Vladimir Saldo, guverner dijela Khersonske regije pod kontrolom Moskve postavljen od Rusije, istaknuo je da su ukrajinske snage prešle rijeku, ali da trpe velike gubitke.

"Sada su dovedene naše dodatne snage. Neprijatelj je zarobljen u (naselju) Krinki i za njega je priređen vatreni pakao: bombe, rakete, teški bacači plamena, topničke granate i dronovi", rekao je Saldo. No ovo napredovanje Ukrajine nije na onom glavnom smjeru ofenzive od koje se puno očekivalo, na području Zaporižja.

Riječ je o tome da se ukrajinska vojska već nekoliko tjedna nalazi na okupiranoj strani rijeke Dnjepar, u području naselja Krinki. Selo Krinki nalazi se u blizini Dnjepra, oko 30 km sjeveroistočno od grada Hersona, koji je Ukrajina ponovno zauzela prije godinu dana.

VEZANI ČLANCI:

Ukrajina ne želi otkrivati broj i veličinu postrojbi koje su tamo uspjele uspostaviti mostobran, no ruski izvori procjenjuju da je prisutno oko 250 ukrajinskih vojnika. Ukrajinci pak procjenjuju da je na tome širem području nekoliko desetaka tisuća ruskih vojnika.

Za Ukrajinu je ovo dobrodošao uspjeh, ali ovoga trenutka nije još prebačena vojna tehnika koja bi omogućila daljnji napredak Ukrajine te se na tom području vode žestoke borbe. Ruske snage žale se na artiljeriju, dronove i avionske napade s druge strane rijeke Dnjepar zbog čega imaju gubitke prilikom pokušaja protjerivanja Ukrajinaca natrag preko rijeke, a u čemu još uvijek nisu uspjeli. Nova videosnimka tako pokazuje uništenje ruske baze formirane na manjem civilnom aerodromu u selu Taracivka, 30-ak kilometara udaljenom od rijeke Dnjepar. Baza, formirana na manjem civilnom aerodromu, uništena je avionskom JDAM bombom koja je lansirana s aviona na ukrajinskoj strani rijeke.

Ukrajina ovim operacijama zadržava rusku vojsku na tome području. Te bi snage bile korisne na drugim dijelovima fronte gdje Rusi u ovom trenutku provode intenzivne ofenzivne operacije.

VIDEO Uništenje ruske baze u naselju Taracivka avionskom JDAM bombom lansiranom s ukrajinske strane Dnjepra

Avdiivka im je trenutačno glavni cilj. Mjesto nedaleko od Donjecka, klin je u ruskom okupiranom teritoriju još od 2014. Rusi imaju uspjeha, svakoga dana malo-pomalo približavaju se samoj Avdiivki, ali pri tome imaju iznimno velike gubitke. Sve to podsjeća na Bakhmut, a i sama Avdiivka polako se pretvara u ruševine.

Borbe oko Avdiivke imaju neizravne posljedice i na druge dijelove fronte. Tako je Ukrajina zbog bitki oko Avdiivke morala povući dio svojih snaga iz okolice Bakhmuta gdje je polako napredovala, a odmah zatim su se Ukrajinci morali povući na bolje utvrđena područja, izgubivši tako dio teritorija koji su povratili u krvavim borbama prethodnih mjeseci.

S druge strane, kao odgovor na borbe oko Avdiivke, a s ciljem odvlačenja dijelova ruskih snaga i rezervi, Ukrajina je ovih dana aktivirala dio fronta koji je bio relativno stabilan od 2014. Naime, ruski vojni blogeri izvijestili su o borbama na sjeveroistoku, u blizini grada Horlivka, koji je od 2014. pod nadzorom ruskih separatista. Ukrajina je uspjela i probiti linije od 2014., zauzevši nekoliko kamenoloma, ali kasnije se morala povući. Rusi su doveli pojačanje na taj dio bojišnice.

Komentara 103

OK
okolokere
19:50 20.11.2023.

Svaki put kad nešto nije jasno treba prvo zvati Radića iz Domovinskog pokreta. Kao ruski čovjek on može jasno objasniti koliko malo Rusima treba da zauzmu Kijev, Harkiv i Odesu. Također Radić odlično razumije Domazeta Lošu koji je 24.2.2022 jasno predvidio da će Rusi u par dana zauzeti Kijev i da će ih Ukrajinci dočekati s oduševljenjem. Dakle sve treba pitati rusku agenturu u DP.

SL
Sloven
21:50 20.11.2023.

Ovi ruSSofili tipkaju o ruskom oružju, kao da je to neka " tehnologija za široku upotrebu ". Ljudi - TO JE ŽELJEZO ! Ima ih i jako pametnih, da ne razumiju, da Putin VODI RUSIJU U PROPAST. Napraviti će jeje " bogatu " kao što je Kim Jong Un - napravio bogatu Sjevernu Koreju. Rusi će za koju godinu - " za PREŽIVJETI " morati jesti - granate, rakete, helikoptere i vojne avijone !!!

SG
Saul Goodman
16:20 20.11.2023.

Rusija / SSSR se jako voli hvaliti svojim antifašizmom u 2.sv ratu, međutim, ono šzo nismo učili u SFRJ je da su Rusi u prve dvije godine 2.svjetskog rata od 1939-1941 bili glavni saveznici Hitlera i Trećeg Reicha zqhvaljujući paktu Ribbentrop-Molotov. A najzanimljivija je činjenica da su Rusi od 1939-1941 gledano u km2 okulirali više teritorija od Trećeg Reicha naime, okulirali su trećinu Poljske, sve 3 baltičke države, Besarabiju od Rumunjske, Kareliju od Finske, Kazahstan te 600.000 km2 od Kine! Rusi su postali antifašisti silok prilika 22.06.1941. kada ih je napao njihov glavni saveznik Adolf Hitler, a do tada su zajedno komadali Europu. Dokaz - dostupan na youtubeu sniimak parade za 1.maj 1941. na Crvenom Trgu gdje au počasni gosti 30 generala Oberkomande Vermahta a dočekuju ih Molotov i Vorošilov - 7 dana nakon kapitulacije Kr.Jugoslavije! (23.04.1941.)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije