Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOĆNO ORUŽJE

VIDEO Pogledajte kako Ukrajinci HIMARS-om pogađaju ruski helikopter Ka-52: 'Primili su naše čestitke'

HIMARS
Screenshot
07.12.2023.
u 11:34

Prema informacijama Oružanih snaga Ukrajine, helikopter je u napadu onesposobljen.

U srijedu, 6. prosinca, ukrajinski branitelji uništili su ruski helikopter koristeći raketni sustav za višestruko lansiranje HIMARS. Napad se dogodio blizu Limana u Donjeckoj oblasti, prema Telegram kanalu Odjela za strateške komunikacije Oružanih snaga Ukrajine (Stratkom ZSU).

Prema informacijama ZSU-a, helikopter je u napadu funkcijski onesposobljen.

"Danas su piloti bespilotne letjelice Oružanih snaga Ukrajine prilagodili rad HIMARS-a Oružanih snaga Ukrajine. Čestitke u povodu Dana oružanih snaga Ukrajine 'primilo' je osoblje ruskog transportnog helikoptera u blizini Limana", piše u opisu videa na kojemu se vidi napad na helikopter.

Podsjetimo, ranije je glasnogovornik Zračnih snaga ZSU-a Jurij Ignat kazao da je ukrajinska protuzračna obrana već oborila 15 ruskih hipersoničnih raketa "Kinžal". Ipak, kako piše Ukranews, Rusija ima još stotine raketa u pričuvi. U isto vrijeme Rusi nastavljaju proizvoditi rakete različitih vrsta, što im omogućuje obnavljanje zaliha. 

VEZANI ČLANCI:

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u srijedu je Ukrajincima rekao da će Kijev poraziti Rusiju i "unatoč svemu" postići pravedni mir, dok je nastavak ključne američke vojne i financijske pomoći neizvjestan. Zelenskij je svoju poruku prenio neuobičajenim ranojutarnjim videom u kojem hoda kroz Kijev prema spomeniku palih ukrajinskih boraca, na dan kada zemlja obilježava svoje oružane snage.

– Bilo je teško, no izdržali smo – rekao je Zelenskij, koji se snimio mobitelom dok je od svog ureda hodao prema spomeniku u središtu glavnog grada. – Sada nije lako, no krećemo se. Neovisno o tome koliko je teško, dospjet ćemo dotamo. Do naših granica, do našeg naroda. Do našeg mira. Pravednog mira. Unatoč svemu – dodao je.

Njegove se riječi vjerojatno odnose na neizvjesnost glede budućnosti 60 milijardi dolara vrijednog paketa pomoći o kojem se tjednima neuspješno raspravlja u američkom Kongresu. Stanovnici na ulicama Kijeva rekli su da su zabrinuti i da su već osjetili posljedice odgode zapadne vojne pomoći.

Kijev u velikoj mjeri ovisi o pomoći svojih zapadnih saveznika u borbi protiv znatno veće ruske vojske u najvećem sukobu u Europi od Drugog svjetskog rata, koji je sada u svom 22. mjesecu. Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrija Jermak u utorak je rekao da je odgoda američke pomoći stvorila "veliki rizik" od toga da bi Ukrajina mogla izgubiti rat, što je jedna od najpesimističnijih procjena nekog višeg ukrajinskog dužnosnika do sada.

Moskva kontrolira oko 17.5 posto ukrajinskog teritorija, a ukrajinske snage sada se suočavaju s novom ruskom ofenzivom na istočnoj bojišnici, pri čemu se osobito žestoke borbe vode oko gradova Avdiivke i Mariinke.

VIDEO Rusija napada ukrajinska vojna skladišta, Ukrajina nastavlja s ofenzivama

 

Komentara 90

VI
vital
14:00 07.12.2023.

ima puno boljih snimaka unišenja ka-52 dok lete. rusija je imala oko 80 takvih helikoptera, sada ij je ostalo možda 25-30

SA
saudinus
12:39 07.12.2023.

Ček malo tzv ruska vojna sila okupirala 17.5n% Ukrajine. Koja bijeda

SP
Stari Pjer
14:11 07.12.2023.

ovakvih snimaka ima gotovo svaki dan, ruska vojna tehnika je praktički prepolovljena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije