Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klimatske promjene

VIDEO Pogledajte kako bi Zemlja izgledala ako se otopi sav led. Brojni gradovi bi jednostavno nestali

Venecija: Svjetsko turisti?ko odredište
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/18
16.12.2023.
u 18:12

Na planeti ima dosta leda, a on se, znamo već svi, ubrzano topi pod utjecajem klimatskih promjena. Stoga se u posljednje vrijeme pojavljuje sve više pitanja na temu kako će planeta izgledati otopi li se sav led i što možemo očekivati. Donosimo video Business Insidera koji nam prikazuje koji bi gradovi nestali pod vodom u tom slučaju.

Klimatske promjene su stvarnost, a ledenjaci se na planeti ubrzano tope, čak brže nego je bilo očekivano. Kopnenog je leda na planeti dovoljno da bi ove činjenice izazvele zabrinutost. 

Uzimajući u obzir dva najveća ledena pokrivača na zemlji, onaj na Antarktiku i onaj na Grenlandu koji se zajedno protežu na više od 15.54 milijuna kvadratnih kilometara, jasno je da se radi o jako velikoj količini te bi nastala katastrofa kada bi se sav taj led otopio.

Video koji je napravio Business Insider Science točno prikazuje kako bi naše obale izgledale da se sav kopneni led otopi. Mnogi europski gradovi poput Bruxellesa i Venecije bili bi zapravo pod vodom. U Africi i na Bliskom istoku nestali bi Dakar, Accra, Džeda. Milijuni ljudi u Aziji, u gradovima poput Mumbaija, Pekinga i Tokija, bili bi raseljeni i morali bi se preseliti u unutrašnjost. Južna Amerika bi ostala bez gradova poput Rio de Janeira i Buenos Airesa, a u SAD-u bismo gledali mjesta poput Houstona, San Francisca i New Yorka, te cijelu državu Floridu, kako polako nestaju u moru.

VEZANI ČLANCI 

Komentara 41

V0
Vlaskoulicanec4.0
19:44 16.12.2023.

Ja sam 1963. godište i već od djetinjstva slušam kako eto Venecija, Split, New York, Singapore, Havanna, Rio de Janeiro, ..., tek što nisu potonuli u more zbog dizanja razine uslijed otapanja leda. I u toku poslijednjih 25 godina šetao sam tim i mnogim drugim velikim gradovima na moru i ostao suhih nogu. Zadnje ovo ljeto po Splitu, New Yorku i Singaporu. I tako će biti i za 10, i za 20 i za 30 godina...

OT
otrovnijezik
19:38 16.12.2023.

Da li će u tom slučaju Panamski kanal biti potopljen ili će mu i dalje manjkati vode kao što ste javili prije tjedan dva a zbog zatopljenja ima mnogo kiše i led se topi?

XA
xaron
21:31 16.12.2023.

Možda je ta teorija o otapanju leda točna ali ja nisam stručnjak te ne mogu ništa reči o tome. Međutim znam da postoji i druga grupa naučnika koja prati Golfsku struju . Oni su utvrdili da Golfska struja slabi tee če to uticati na zahlađenje u zemljama zapadne obale Europe. Posebno če biti pogođeni Britanija i Skandinavija i Grenland. Bilo bizgodno da se te dvije grupe naučnika nađu i dogovore koji če fenomen preovladati u prostoru Sjevernog Atlantika - zahlađivanje ili zagrijavanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije