Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I DALJE TRAJU NEMIRI

VIDEO Ovo ledi krv u žilama: Ovako se žene na ulicama Minska bore protiv Lukašenkove policije

Foto: Twiiter
14.09.2020.
u 13:05

Lukašenko je zbog masovnih prosvjeda danas otputovao u Moskvu kako bi od ruskog predsjednika Vladimira Putina zatražio pomoć.

Bjelorusi ni više od mjesec dana od predsjedničkih izbora ne prestaju prosvjedovati protiv pobjede dugogodišnjeg predsjednika Aleksandra Lukašenka, za kojeg tvrde da je još jednom lažirao svoju pobjedu. 

U nedjelju je opet na ulice Minska izašlo više od 100 tisuća ljudi na jedan od najvećih prosvjednih skupova protiv Lukašenkova režima dosad, izvikujući provokativne slogane upućene Lukašenku poput "Ti si štakor" i "Lukašenko, otpušten si".

To je već peti vikend zaredom tijekom kojeg su Bjelorusi masovno izašli na prosvjed unatoč brutalnoj represiji policije i vojske te otmicama i protjerivanju oporbenih čelnica iz zemlje. Policija je i jučer uhitila više od 400 ljudi. Svjetlana Tihanovskaja, oporbena kandidatkinja koja tvrdi da je dobila na izborima, morala je pobjeći u Litvu nakon prijetnji režima.

Lukašenko je zbog masovnih prosvjeda danas otputovao u Moskvu kako bi od ruskog predsjednika Vladimira Putina zatražio pomoć.

Bitnu ulogu na prosvjedima u Bjelorusiji zauzele su žene koje su organizirale zasebni "Marš žena". Društvenim mrežama posljednjih dana kruže snimke na kojima žene prkose maskiranim policajcima koji ih pokušavaju rastjerati ili uhititi.

Prosvjednice na ovim snimkama trgaju maske s lica policajaca i prosvjednika, kao i nepoznatih osoba u civilu, kako bi im otkrile identitet

"Brutalna uhićenja u Minsku se nastavljaju i još jednom možemo vidjeti zlostavljanje 73-godišnje Nine Baginskaje i interventnu policiju koja se više ne boji pozornosti medija", opisao je Belarus Free Theatre jednu takvu dramatičnu snimku.,

"Imenovati i posramiti najefikasnija je taktika nenasilnog otpora. Paralizirati interventnog policajca je lako – samo mu strgnete masku. Sigurnosni agenti boje se da će završiti na Telegram-kanalu ''Crna knjiga Bjelorusije'' i da će se kasnije zbog toga pojaviti na (inozemnom) popisu za sankcije", napisao je bjeloruski novinar Franak Viačorka uz jednu takvu snimku na Twitteru, objašnjavajući ovu taktiku prosvjednica.

"Bjeloruske žene su borci", napisao je uz fotografije naguravanja policajaca i prosvjednica koje je također objavio.

Viačorka je, među ostalim, objavio i snimku interventnih policajaca koji naizgled iz čista mira obaraju na tlo mirne prosvjednike i privode ih.

Bjeloruska policija nasilno je privela najmanje 40 žena koje su u sklopu Marša žena došle na Trg slobode u Minsku, ubacujući ih u kombije. Maskirani policajci ili tajni agenti također su prošli tjedan priveli (ili oteli, ovisno o interpretaciji) oporbenu čelnicu Mariju Kolesnikovu, utrpali je u kombi i, prema njenim riječima, odvezli do granice s Ukrajinom, gdje su joj zaprijetili da će je, ako ne ode dobrovoljno, deportirati "živu ili u komadićima".

Ona je ipak potrgala svoju putovnicu kako je ne bi mogli deportirati, nakon čega je službeno uhićena i pritvorena. I dalje se nalazi u pritvoru.

Komentara 8

DE
DeGogi
14:42 14.09.2020.

A gdje je S.oros?

AA
aabbcc
16:46 14.09.2020.

Kakva im je to policija bez oružja, dugih cijevi, oklopnih transportera.... na Zapadu bi ih narod pojeo ovako slabo naoružane.

IM
Inmerps mod aZ
13:29 14.09.2020.

Ja se sjećam primjera kada je policajac.u Osijeku, s punom opremom, sjeo na ženu jer je prešla preko crvenog. Nije htjela rušiti vlast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije