Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
toutatis

VIDEO NASA-ina snimka asteroida koji je prošao pokraj Zemlje

Kina, etnički sukobi, ujgurska manjina
Foto: Reuters
1/2
18.12.2012.
u 18:54

Asteroid je snimljen tijekom 12. i 13. prosinca, kada je od Zemlje bio udaljen 6,9 milijuna kilometara

NASA-in radar za Sunčev sustav u Goldstoneu snimio je asteroid Toutatis koji je pošli tjedan proletio pokraj Zemlje. Asteroid je snimljen tijekom 12. i 13. prosinca, kada je od Zemlje bio udaljen 6,9 milijuna kilometara. Videosnimka napravljena je spajanjem fotografija nastalih korištenjem odbijenih radarskih signala.

Toutatis bi sljedeći put pokraj Zemlje trebao proći 2069. godine, kada će udaljenost biti manja – oko 2,8 milijuna kilometara. Astronomi kažu da ne postoje šanse da će asteroid udariti Zemlju tijekom iduća četiri stoljeća. Dalje od toga nisu uspjeli izračunati.

Ključne riječi

Komentara 8

MO
mozel
19:47 18.12.2012.

ZANIMLJIVO OD VECERNJEG LISTA Nasa-ina snimila asteroida koji je prosao POKRAJ ZEMLJE Asteroid je snimljen tjekom 12 i 13 prosinca,kada je od Zemlje bio udaljen 6,9 MILIJUNA KILOMETARA. Eto samo sto nije udario u Zemlju tako je blizu prosao.

Avatar GeniKameni
GeniKameni
20:00 18.12.2012.

Ne mogu vjerovati kakve vijesti VL servira svojim citaocima! Prije svega, snimke asteroida nije napravila NASA nego satelit Chang'e-2 kineske svemirske agencije. I kakva "videosnimka napravljena spajanjem fotografija nastalih korištenjem odbijenih radarskih signala"! Chang'e-2 se priblizio asteroidu na svega 5-6 kilometara, najblize ikada! Skoro da su ga mogli snimati kamerom sa mobitela! I nije tocno da ce sljedeci put proci "pokraj" zemlje tek 2069. godine. Iako nas prolazi na pristojnoj udaljenosti, ovaj asteroid se smatra potencijalno opasnim jer "navrati" otprilike svake 4 godine.

DU
Deleted user
19:34 18.12.2012.

Zamalo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije