Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKRAJINCI ZAHVALILI SAD-U

VIDEO Moćni američki tenkovi u akciji: Abrams prvi put snimljen u borbi u Ukrajini

Ukrajinski tenk Abrams
Screenshot
23.02.2024.
u 20:49

Ovo je prvi dokumentirani snimak u kojem su američki tenkovi Abrams u potpunosti sudjelovali u borbenim operacijama od njihova dolaska u Ukrajinu prošle jeseni. Video je snimljen iz zraka, a prikazuje kako tenk ide kroz blatnjavu stazu, a zatim ispaljuje granate.

Ukrajinsko ministarstvo obrane podijelila je u petak videoisječak koji prvi put prikazuje američke tenkove Abrams u akciji tijekom rata u Ukrajini. Snimka jasno pokazuje kako jedan od ovih tenkova, prekrivenih snijegom, puca na ruske položaje izvan Avdiivke, istočnog industrijskog grada koji je nedavno postao epicentar sukoba i koji je pao u ruke ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Prema izvještajima Ukrajinaca, tenkovi su navodno već više od mjesec dana aktivno prisutni na periferiji Avdiivke. "Dok ruski okupatori nastoje otkriti gdje se zapravo nalaze tenkovi Abrams, tenkisti 47. mehanizirane brigade već duže od mjesec dana seciraju Ruse i njihovu opremu", piše uz objavu na Telegramu, prenosi Telegraph.

Ovo je, inače, prvi dokumentirani snimak u kojem su američki tenkovi Abrams u potpunosti sudjelovali u borbenim operacijama od njihova dolaska u Ukrajinu prošle jeseni. Video je snimljen iz zraka, a prikazuje kako tenk ide kroz blatnjavu stazu, a zatim ispaljuje granate.

"Ovo je prvi video upotrebe tenka Abrams u borbi. Posadu čine pripadnici 47. zasebne mehanizirane brigade. Lokacija – smjer Avdiivke. Zahvaljujemo našim partnerima iz SAD-a na ovom oružju i općenito na podršci Ukrajini u ratu za neovisnost", piše u objavi ukrajinske vojske.

VEZANI ČLANCI:

Inače, Washingtom je do sada Ukrajini predao 31 tenk Abrams, što je samo jedan dio šire strategije podrške SAD-a Ukrajini. Prilikom slanja američki predsjednik Joe Biden istaknuo je kako su ti tenkovi potrebni Ukrajini da "poboljša svoju sposobnost manevriranja na otvorenom terenu". Također je dodao da ti tenkovi nisu ofenzivna prijetnja Rusiji.

Iako je vrlo sofisticirano i skupo oružje, Abrams je teško održavati i predstavlja logistički izazov jer radi na mlazno gorivo. Ukupna cijena jednog Abramsa varira, a može iznositi i preko 10 milijuna dolara kada se uključi cijena obuke i održavanja.

VIDEO Preminuo Aleksej Navaljni, veliki kritičar ruskog predsjednika Putina

Komentara 5

Avatar EU Turčin
EU Turčin
19:06 26.02.2024.

Nije dugo pomagao

HO
homofobic
01:16 24.02.2024.

Ni po cemu se ne moze zakljuciti da je to Abrams pogonjen plinskom turbinom! Pogled iz zraka na bilo sta pokriveno s tri komada sperploce ce izgledati "Lajbeku" kao Abrams! Gdje je izlazna perjanica vrucih ispusnih plinova?

SE
Serengeti
21:48 23.02.2024.

Koliko vidimo puno im je pomogao...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije