Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gorući problemi

VIDEO Linić zakonom 'napada' nelikvidnost i insolventnost

Katie Price Jordan
Pixsell
27.09.2012.
u 12:53

Ministar financija Saboru predstavio Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi

Problem nelikvidnosti i insolventnosti veliki je problem u Hrvatskoj, a Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi trebao bi biti najefikasnija mogućnost za rješenje tih problema, ustvrdio je ministar financija Slavko Linić predstavljajući Saboru taj zakon.

Krajem kolovoza zbog nelikvidnosti je zabilježeno 44 milijarde kuna neplaćenih obveza, a blokirani računi i neizvršene obveze po plaćanjima iznose 90 posto novčane mase, što ugrožava i onaj zdravi dio hrvatskog gospodarstva, smatra Linić.

– U ovom je trenutku blokirano oko 73 tisuće poslovnih subjekata, od kojih su 52 posto pravne osobe koje bilježe 82 posto mase blokiranih sredstava. Oko 16 tisuća poslovnih subjekata ima blokirane račune do 360 dana, s tim da im je blokirano sedam milijardi kuna, a 56 tisuća subjekata više od 360 dana, s blokiranih 36 milijardi kuna – navodi ministar financija te dodaje kako je u 38.676 blokiranih pravnih osoba zaposlena 41 tisuća radnika, dok je kod oko 34 tisuće blokiranih obrtnika zaposleno oko 25 tisuća radnika.

– S ovakvim prijedlogom rješenja nelikvidnosti naći ćemo rješenje za oko 1100 pravnih subjekata i tisuću obrtnika, a sve da prioritetno pokušamo naći rješenje za zaposlene u ovim pravnim osobama – objašnjava Linić dodajući da 526 tvrtki zapošljava od 6 do 10 radnika, 450 ima od 11 do 50 radnika, od 51 do 100 radnika ima samo 48 subjekata, od 101 do 500 njih 38, samo dvije tvrtke imaju više od 2000 zaposlenih i postoji još oko tisuću obrtnika s više od četiri zaposlena.

Većina saborskih klubova podržat će izmjene ovog zakona, dok je HDZ prigovorio da Vlada sustavom predstečajne nagodbi stvara paralelni postupak suprotan stečajnom i da odustaje od povećanja učinkovitosti pravosuđa u rješavanju problema nelikvidnosti.

Tako je HDZ-ova Martina Dalić, bivša ministrica financija, zamjerila što se predstečajna nagodba vodi kao upravni, a ne pravosudni postupak.

–  Kreira se paralelni upravni postupak koji bi mogao stvoriti brojne probleme i pokazuje da Vlada odustaje od bitke za brzo i učinkovito pravosuđe, samo devet mjeseci prije ulaska Hrvatske u EU. Ne možemo i ne smijemo odustati od pravosuđa kao konačnog arbitra – upozorila je, no Linić je odgovorio kako nema nikakvog odustajanja od pravosuđa.

– Vlada pokušava rasteretiti pravosuđe svega onoga što je stvaralo njegovu neučinkovitost, posebno u stečajnim postupcima, no nije ga napustila. Zbog ovog zakona promjene će doživjeti Stečajni zakon u koji će se ugraditi procedura predstečajne nagodbe te ukinuti sustav stečaja s preustrojem.

Taj je preustroj i izazivao najveći problem odugovlačenja i zlouporabe stečajnih postupaka, a najmanje veze ima s pravosudnim postupkom – kazao je ministar financija. S obzirom na to da je HDZ-ov Đuro Popijač nakon izlaganja Martine Dalić tražio repliku, a u biti replicirao odgovoru ministra Linića, predsjedavajući Nenad Stazić ga je upozorio da krši Poslovnik, što je HDZ-ov Ivan Šuker nazvao oduzimanjem riječi HDZ-u i zatražio stanku.

– Kolegi Popijaču oduzeli ste riječ bez ikakvog razloga, jer zastupnik ima pravo u svojoj replici reagirati i na ministrove izjave. Sjetimo se na što je sličilo prošlotjedno aktualno prijepodne, kada se našoj zastupnici Ani Lovrin premijer Milanović obraćao u muškom licu, a predsjedavajući ga nije prekinuo – podsjetio je Šuker objasnivši da HDZ u biti svojim sugestijama i konstruktivnom raspravom želi pomoći Vladi. Stazić mu je odgovorio da se on samo držao Poslovnika.

Radnici su uspjeli naplatiti samo 32 posto svojih potraživanja, a država 15 posto u svim stečajnim postupcima u Hrvatskoj, kazao je laburist Zlatko Tušak koji je primijetio da stečajevi ne bi trebali predstavljati kraj neke tvrtke, no situacija je u Hrvatskoj drugačija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije